De ce pâinea nu îngraşă, de fapt. Medicii spun că poate preveni cancerul

Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Vineri 20 Octombrie 2017 16:46
Categorie: CSID

Săptămînă acesta s-a recoltat orezul. Mult mai târziu decît orice altă cereală de la noi. Profităm de ocazie pentru a vorbi astăzi despre amidon - cel mai bun combustibil pentru organismul uman, absolut necesar chiar dacă ţineţi diete.

Cinci felii de pâine conţin cam 200 de kilocalorii. O porţie de orez, la fel. În plus, includerea cerealelor integrale în mesele zilnice ne oferă cantitatea de energie cu care suntem obişnuiţi... încă de când existăm pe Pământ.

Aşa arată bobul de orez. Integral. A fost decorticat doar de coajă tare, lemnoasă, exterioară. Dar i-au rămas fibrele, excelente pentru digestie. Valoarea nutritivă a orezului nu este dată de formă bobului. Dar gustul într-adevăr diferă în funcţie de formă acestuia.

Un bob... perfect. La exterior, grasim fibrele, imposibil de digerat dar indispensabile pentru fluxul digestiei. Sub ele se îngrămădeşte amidonul, un zahăr complex, cu descare lentă. Care înglobează la propriu energia soarelui. Singura care hrăneşte şi plantele şi animalele şi oamenii.

Conf. dr. ing. Nicoleta Chira: “Amidonul fiind o moleculă mare nu poate să traverseze membrană intestinală şi să ajunsă în sînge decît după hidrolizare prelabila la glucoză.”

Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit "al 6-lea gust"

Adică... rupem amidonul în multe bucăţele, pe care putem să le absorbim în sînge. Procesul hrăneşte CORECT şi da energie. Nu va îngraşă! Avem nevoie de amidon inclusiv în diete. 55% este procentul magic, atunci când va doriţi pierdere ponderală.

Un gram de amidon din pâine conţine ACELEAŞI calorii precum un gram de proteină din peste! Reţineţi acest lucru, mai ales cînd citiţi despre diete aberante care va impun să renunţaţi la acest aliment, la orez sau paşte.

Pe lîngă fibre şi amidon, un bob conţine proteine din plin. Dar... în acest bob de orez nu găsim şi proteină care se numeşte gluten. În bobul de grâu, există din plin. Din acest motiv, orezul le este recomandat şi celor care suferă de intoleranţă la acest compus ori sunt bolnavi de celiachie. Vorbim însă de mai puţin de un procent din populaţia planetei.

Pentru cei fără astfel de probleme, TOATE tipurile de cereale integrale sunt excelente. Cinci felii mari de pîine au doar 200 de kilocalorii. Aceeaşi energie o oferă şi o porţie de orez.

Dr. ing. Nastasia Belc: “Orezul are proteine dar solubile, nu are gluten care e tot proteină care face să crească aşa frumos. Numai glutenul face reţeaua tridimensională să crescă.”

Reţeaua e alimentatata însă de gaz. Iar gazul - eliberat de drojdie, după ce mănîncă zahărul din făină...

Ne întoarcem la amidonul din cereale. Şi va spunem că orezul, pîinea ori paştele se pregătesc pe foc. Apoi, ideal, sunt lăsate să se răcească. Aşa ar trebui şi consumate, de altfel...

Apoi, cartofii - care, la rândul lor, conţin amidon - se pregătesc la cuptor, în coajă. Şi se consumă tot reci. În astfel de condiţii, apare amidonul rezistent - care poate contribui la eliminarea surplusului de kilograme.

Se nunest amidon rezistent pentru că rămâne rezistent la atacul enzimelor din organismul uman, însărcinate să-l rupă în bucăţi şi astfel să fie asimilat în sînge. Dacă rămâne… rezistent e tratat de către organism … asemenea fibrelor. Adică nu-l privim drept zahăr. Şi este una din explicaţiile pentu care nu îngraşă.

În catitati limitate, care inseaman 2 felii de pîine pe zi, o porţie de orez de 100 de grame sau 3 cartofi copţi. Are un rol important în alimentarea unei flore intestinale, această flora intestinală apară de cancer - mai precis, cancerul de colon.

Cartofii prajiti la temperaturi inalte pot creste riscul de cancer. Ce au descoperit medicii

Cartofii prajiti la temperaturi inalte pot creste riscul de cancer. Ce au descoperit medicii

branula

Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

De ce nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm pufuleţi. Cum ajută creierul

Cum ne-au furat francezii şi bulgarii roşia "inimă de bou", creaţie românescă

Atacurile de panică se pot trata. Care sunt simptomele

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Mancare

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare