Unul din trei romani sufera de o afectiune digestiva, ca urmare a stresului. Ce recomanda medicii in astfel de cazuri

Ultima actualizare: 25-11-2014 06:45

Fiecare al treilea roman are o suferinta digestiva. De ce o frecventa atat de mare? Pentru ca suntem foarte stresati. De cate ori percepem o situatie drept "la limita", descarcam in exces sucuri gastrice.

Acestea, e adevarat, ajuta in digestie. O cantitate mare afecteaza, insa, inclusiv stomacul.

“S-a demonstrat ca stresul psiho-emotional favorizeaza cresterea secretiei gastrice”, explica doctorul Elena Iordachita, medic specialist medicina interna.

Odata ce stomacul secreta mai multe sucuri digestive decat are nevoie, apar disconfortul abdominal, balonarea si, uneori, durerile in epigastru, capul pieptului, cum se spune popular. In realitate, mucoasa stomacului este iritata. Prima recomandare este sa mergeti la medic pentru a exclude alte cauze si urmari. Daca specialistul identifica doar gastrita, e timpul sa umblati la conduita zilnica.

“Trebuie sa nu fumeze, sa nu mai consume bauturi carbogazoase, muraturi, condimente, trebuie sa manance 3 mese pe zi, 2 gustari”, recomanda doctorul Elena Iordachita, medic specialist medicina interna.

Mesele mici si dese aduc echilibru in tot aparatul digestiv. La fel ca in cazul ulcerului, se considera ca gastritele apar din cauza disproportiei intre factorii de agresiune, acizii produsi in stomac, si cei de aparare ai mucoasei gastrice, mucus si bicarbonat.

Cresterea secretiei gastrice, in conditii de stres, se constata la o persoana din trei. Ca alternativa la medicatia alopata, puteti opta pentru remedii naturale din plante medicinale.

“Pentru un stomac sanatos recomand urmatoarele plante medicinale: flori de galbenele, iarba talharului, frunze de patlagina si rizomi de obligeana. Acestea au fost testate clinic si reprezinta un remediu natural, benefic in gastrita si ulcer, protejand mucoasa gastrica”, spune doctorul Carmen Nonn, specialist medicina naturista.

Aceasta combinatie de plante medicinale contine substante active care formeaza un strat protector pe mucoasa gastrica. De asemenea, au efect cicatrizant asupra leziunilor, actioneaza antiinflamator si antialgic. Iarba talharului, spre exemplu, este o planta medicinala folosita in medicina populara tocmai pentru efectul cicatrizant.

Alte doua cauze frecvente ale afectiunilor gastrice pot fi abuzul de antiinflamatoare dar si infectia cu bacteria numita "Helicobacter pylori", prezenta la peste 60% din populatia. Bacteria infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului, fiind tot mai rezistenta la antibioticele clasice.

“Pe parcursul ultimilor ani, numeroase studii in vitro si in vivo au demonstrat efectul inhibitor asupra Helicobacter pylori al unor plante medicinale. Pentru inhibarea dezvoltarii bacteriei HP recomand Hydrastis canadensis, un remediu natural care inhiba dezvoltarea bacteriei HP, protejand astfel peretii stomacului. Aceasta planta are actiune inhibitoare asupra H. Pylori. La Orastie am folosit combinatia cu rasina de mastic, lichenul de piatra si uleiul de cuisoare pentru actiunea puternica antimicrobiana”, spune doctorul Carmen Nonn, specialist medicina naturista.

Remediile trebuie sustinute, insa, de mese corecte si regulate. Echilibru e cuvantul de ordine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO