Smiley: "Fara dulciuri nu este viata!". De ce facem mereu legatura emotionala intre hrana si momentele placute

22-11-2014 12:49


"Fara dulciuri nu este viata!", spune Smiley, in timp ce isi aduce aminte de cel mai puternic ''brand'' din mintea lui - prajiturile de la mama.

Cu siguranta, doamna Maria este priceputa. Si daca n-ar fi asa, celebrului ei fiu i-ar placea oricum tot ceea ce gateste.

Explicatia este stiintifica. Facem permanent legaturi emotionale intre hrana si momentele placute din viata noastra. Cele mai puternice si durabile asocieri se intampla in copilarie. Iata de ce este bine ca in cei sapte ani de acasa sa ne ocupam si de educatia alimentara a celor mici.

“Eu am reusit, totusi, sa pastrez un echilibru intre munca si odihna, e greu, ca de obicei balanta inclina inspre munca. Daca in viata reusesti sa faci ce iti place nu simti ca muncesti niciodata”, este de parere Smiley.

Pentru ca balanta inclina spre munca, Smiley recunoaste ca ajunge rar la sala de sport.

“Nu este ca si cum ma vreau fizic de sportiv. Ma duc atunci cand am timp, dar greu; mai fac acasa, in casa lucrez cu greutatea corpului, flotari, genuflexiuni. La mine greutatea variaza, ba ma mai ingras, ba mai slabesc, nu sunt asa constant. Nu sunt total handicapat asa, adica imi pot purta de grija, pot sa imi fac si de mancare, nu prea am timp”, recunoaste artistul.

La un singur lucru n-ar renunta in ruptul capului, daca ar fi sa se apuce de o dieta.

“Imi plac prajiturile pe care le face mama, se numesc “prajiturile pe care le face mama”. Si dupa asta, in general dulciuri!”, spune Smiley.

Este foarte bine sa ne ancoram intr-un gust pe care il stim din copilarie, spun psihologii. Caci exista o explicatie stiintifica si pentru preferintele alimentare. Asociem permanent mancarea cu locul in care facem primii pasi in viata.

“Veneam seara de la scoala si eram obositi si ceva mirosea bine, ne intampina mama, mancam. Era clar sentimentul unui mediu de siguranta”, explica psihologul Bogdana Bursuc.

De acest sentiment puteti profita din plin la varsta adulta. Reprezinta un mecanism optim de auto-reglare emotionala, sustin psihologii. De echilibru, adica. Celor care au deja copii, specialistii le sugereaza sa le creeze intentionat rutine alimentare. Regulile stabilite in primii ani de viata nu vor fi niciodata greu de urmat. In plus, cel mic primeste un punct de referinta in privinta confortului. Isi defineste singur zona.

“Ce inseamna asta? O data pe luna, sa gatim o prajitura sau o anumita mancare care este, cumva, referinta. Copilul nostru se va putea raporta la ceva care sa-i ofere sentimentul de siguranta”, adauga psihologul Bogdana Bursuc.