Dieta defectuoasa care poate duce la probleme cu acneea. Greselile pe care le fac cei care vor sa slabeasca
Piept de pui la gratar, legume si multa apa. Iata cura de slabire la care recurg astazi multe persoane. Kilogramele dispar garantat, insa apare un alt risc.
Este vorba despre instalarea acneei din cauza substantelor inflamatorii. Exista insa variante de carne slaba, care nu pune in pericol sanatatea si frumusetea pielii.
Peste 90% dintre tineri sufera o perioada de timp de acnee. Afectiunea pielii incepe cu pubertatea, cand, in mod natural, creste cantitatea de grasime produsa de piele. Pe de alta parte, acneea in cazul adultilor inseamna predispozitie genetica pentru acest tip de inflamatie. Receptorii din piele sunt extrem de sensibili la hormonii masculini, prezenti la ambele sexe, in cantitati diferite.
"Un rol primordial il joaca flora de la nivelul glandelor sebacee intre care genul pitirosporum este cel mai incriminat in a induce lezuni de acnee", spune dermatologul Luminita Marinescu.
Acest microb, insa, face parte din flora normala a pielii. De aceea, tratamentul trebui sa tina cont de toate aceste aspecte.
"Din fericire, fetele beneficiaza de o metoda de tratament in plus si anume contraceptivele, medicamentele cu progesteron care blocheza aceasta afinitate speciala fata de hormoni androgeni, la baieti suntem lipsiti de aceasta arma", explica specialistul.
Statistic, femeile tin mai multe cure de slabire. Nu sunt intotdeauna cele potrivite. Spre exemplu, majoritatea crede ca din dieta ideala face parte pieptul de pui la gratar, garnisit cu legume. Aceasta inseamna un exces de proteine, reactie care se observa odata cu inmultirea leziunilor acneice.
"Exista alimente cu capacitatea de a accentua inflamatia regimurile hiper-proteice. Variatii mari de glicemie, pe o perioada scurta de timp pot sa accentueze inflamatia", mai spune Marinescu.
Asadar, in fiecare zi, acelasi tip de carne - cea de pui mai ales - are efect inflamator. Pe de alta parte, daca nu impartiti ratia zilnica in cinci mese mici, veti ajunge invariabil la variatii mari de glicemie. Adica tot la o conditie care presupune inflamatia.
Pe de alta parte, chiar daca este vital, acidul esential Omega 6 este de asemenea PRO-inflamator.
"Foarte important este raportul dintre acesti acizi grasi esentiali, adica avem nevoie de un raport de 3 la 1 Omega 6 la Omega 3", spune nutritionistul Mihaela Bilic.
Cel mai multe uleiuri contin un raport dezechilibrat intre Omega 3 si Omega 6. Predispun la inflamatie. De aceea, se consuma cu precautie: maximum o lingurita pe zi. Pestele contine in mod natural un raport ideal intre Omega 3 si Omega 6. Daca terenul dumneavostra genetic e predispus spre inflamatie, alegeti, asadar, acest tip de carne si consumati-l de patru ori pe saptamana.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, nutritie, slabit, acnee, csid, ingrasare,
Dată publicare:
19-11-2014 08:16