Vegetala care se apropie cel mai mult de calitatile nutritionale ale carnii. In ce combinatii sa nu o consumam
Ciupercile sunt singurele vegetale care contin vitamina D, specifica de altfel produselor animale. Ca sa fiti siguri ca beneficiati de aceasta vitamina esentiala, expuneti-le la soare inainte de preparare, timp de 20 de minute.
In acest timp ciupercile, chiar cele din cultura, isi autoprepara indispensabila substanta. Ciupercile sunt sursa de proteine pefecta. Au 18 aminoacizi din cei 20 continuti de carne. Exista insa reguli pentru preparare si consum.
Nu le amestecati cu alcool pentru ca pot deveni toxice. Nu le pregati in vase cu smaltul sarit pentru ca intra in reactie cu fierul si la fel, capata potential nociv. Nu consumati exemplare batrane si nu mancati hrana gatita in urma cu mai mult de doua zile.
Inginer Ioana Tudor, expert ciuperci: "Ciuperca este singura planta care transforma celuloza in carne vegetala. Sunt ciuperci care contin in proteinele lor 18 aminoacizi."
Proteinele sunt formate dintr-un lant de aminoacizi. Din cei 20 care se gasesc in proteinele provenite din carne, oua sau branzeturi sunt 8 indispensabili vietii. Nu ii vom intalni la plante. Ciupercile insa ajung sa contina lanturi de nu mai putin de 18 amino-acizi.
Vorbim asadar despre singurele vegetale care se apropie de calitatea carnii, a oualor ori a branzeturilor. In plus, mai au o calitate.
Inginer Ioana Tudor, expert ciuperci: "Vitamina D, care e specifica animalelor. Ea are capacitea de a asimila vitamima D cand este expusa la razele soarelui, deci cele din flora spontana natural o asimilieaza, dar champignonul, sa spunem, ii punem ultraviolete."
Ciupercile din flora spontana inglobeaza in nod natural vitamina D. In unele ferme de ciuperci acestea sunt expuse la raze ultraviolete, astfel incat si cand le preparati cumparate din supermarket sa inglobeze valoroasa substanta.
Ca sa fiti siguri de asta inainte de consum mai tineti-le 20 de minute in soare. Isi vor sintetiza singure vitamine.
Ulterior, nu le preparati termic mai mult de 15 minute pentru ca isi pierd calitatile nutritionale. In plus, se intaresc si nu mai au gust bun.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Si se potrivesc practic in orice combinatie alimentara, fara sa existe niciun fel de riscuri pentru sanatate!"
Nu le consumati insa cu alcool pentru ca pot sa devina toxice. Si mancati-le in primele doua zile dupa ce le-ati gatit. Altfel, riscul de toxicitate este la fel de mare.
Cele mai gustoase specii sunt, evident, cele gasite in padure, dar daca NU le cunoasteti, cumparati-le din supermarket in varianta deshidratata.
Desi sporii speciilor otravitoare nu se incruciseaza niciodata cu cei ai ciupercilor comestibile, o singura ciuperca toxica contamineaza si alte specii daca le preparati impreuna.
Daca semnele digestive - intoleranta alimentara, varsaturi, diaree - se produc in mai putin de sase ore de la ingestie, vorbim despre situatia fericita. Prin tratament la timp nu veti avea sechele ulterioare. Dar prezentati-va la medic!
Situatia dramatica este cea in care semnele digestive se instaleaza tirziu.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "Daca semnele abdominale, varsaturile, apar dupa sase ore de la ingestia acetor ciuperci va fi un dezastru, exista posbilitatea de a dezvolta o insuficienta hepatica, care se instaleaza intre a 3-a si a 7-a zi."
Amanitina se numeste otrava din ciupercile toxice. Cea mai puternica otrava produsa in natura distruge celulele ficatului.
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, nutritie, ciuperci, proteine, post, csid, culinar,
Dată publicare:
14-04-2017 09:28