REGULI ALIMENTARE pentru cei care vor sa aiba grija de silueta lor. Cum arata cina perfecta si ce nu trebuie sa manance seara
Ce faceti diseara? Iesiti cu prietenii in oras sau leneviti acasa? Indiferent de raspuns, din plan sigur nu lipseste cina. Mare atentie: este masa cel mai greu de conceput, inclusiv de catre specialistii in nutritie.
Spre exemplu, cateva fructe mancate tarziu va pot aduce pana la un kilogram in plus pe cantar … dimineata. Si nu doar atat. Vorbim, din nou, despre reguli alimentare si vedem cum trebuie construita ultima masa a zilei.
Homarul este o optiune corecta de proteine pentru cina. Un exemplar de 500 de grame se fierbe in cinci minute. Rapid, deci. Se pune zeama de lamaie peste si putina salata dedesubt.
Desigur, cei mai multi nu au parte zilnic de un asemenea ospat. Cum arata o cina obisnuita, in cursul saptaminii? Mai ales dupa ore lungi si obositoare de munca? Andra tocmai a venit de la lucru si si-a comandat o pizza.
Andra: "Am ales o varianta mai sanatoasa, varianta, cu rosii, rocula. Nu prajelilor, dupa o zi de munca trebuie sa mananc ceva repede. Dupa o zi de muncat trebuie sa ma vitaminizez, sa imi revn putin."
Este un caz fericit: nu se ingrasa, urmand acest obicei alimentar nocturn. Majoritatea, insa, are de suferit de pe urma unei asemenea "bombe" calorice doldora de carbohidrati.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "E bine sa ne merga foarte bine rotittele si sa ne gandim ca cina e o masa importanta, nu carbohidrati seara."
Cu alte cuvinte, fara zahar seara. Sub orice forma.
Dr. Cristina Balanescu, nutritionist: "Noi daca la ora 7 ii dam carbohidrati care sunt greu digerabili, cu atat mai bine intestinal va vrea sa ii difere stomacul. Dupa care ficatul va intra in fucntie in final acestui proces."
Apropo: daca noaptea nu va odihniti bine si visati urat, luati in calcul...tot zaharul de la cina. Organismul face un efort imens sa asimileze carbohidratii. Nu va lasati pacaliti: si fructele contin tot zahar. E adevarat, sunt sanatoase dar nu la ore tarzii, cand digestia lor se produce simultan cu retentie de apa. Dimineata, puteti constata pina la un kilogram in plus pe cantar.
Cum arata, totusi, cina perfecta, dupa toate regulile mostenite de organismul uman de la mama-natura? Am incercat sa o construim impreuna cu doctorul Antonela Burlacu. Am gasit-o la sala de sport!
Inainte de orice reguli alimentare, haideti sa raspundem la o intrebare care macina pe oricine. Ce fac seara cind mor de foame? Cum imi respect organismul in aceste conditii? Nu imi iau o felie de pizza, dar ce?
Dr. Antoneta Burlacu, medic primar endocrinolog: "Senzatia izbitoare de foame se taie printr-o supa de legume, sa fie calda si sa fie mai densa mai vascoasa, astfel incat etapele digestiei sa fie parcurse corect si sa nu ajunge la satietate, nu sa treaca lichidul imediat - broccoli, dovlecel, ciuperci, sparanghel - se combina si ne satifac atat senzatia gustativa, cat si de satietate."
In acest moment, nu mai simtiti foame! Supa insa nu se ingroasa cu smantana, unt sau faina, ci cu dovlecel fiert, maruntit in blender. Dovlecelul contine pectina, o substanta care leaga ingredientele si care nu aduce extra-calorii. Gustarea calda va da si confortul pe care il cautati dupa o zi istovitoare la munca. Firesc, nu e suficienta pentru un adult normo-poderal. Cu ce continuati?
Dr. Antoneta Burlacu, medic primar endocrinolog: "Se poate mainca o combinatie proteica - lipidica spre exemplu, o friptura la gratar cu o salata, peste la cuptor cu o salata verde, o salata de andive cuprosciuoto."
Prosciuto crudo este singura varianta de carne procesata permisa. Il gasiti sub forma de felii extrem de subtiri, conservate in sare, fara aditivi. De ce proteine seara? Satura instantaneu, deci nu veti manca mult. Si cele din peste sau fructe de mare sunt digerate extrem de usor. La fel de utila este si urda.
In timpul mesei, evitati sa beti lichide. Dilueaza sucurile gastrice, iar digestia nu are loc in cele aproximativ doua ore, cat spun studiile, ci mult mai tarziu, in perioada somnului. La 30 de minute dupa masa e recomandata apa, ce poate fi inlocuita si cu un ceai de plante, fara zahar.
De ce e bine sa beti apa inainte de culcare? Pe timpul noptii, lichidele interne, inclusiv singele, devin mai viscoase. Cu un aport mic de apa, le ajutati sa se mentina in stare optima. Apoi, rinichii elimina in timpul noptii toxinele. Lucreaza optim cu alte cuvinte.