Analize obligatorii pentru femeia care a depasit varsta de 30 de ani. Ecografia mamara se face anual

02-10-2014 09:02


Cati ani aveti? Poate 20, poate 30 de ani? Va aflati in plina tinerete! Acum este momentul sa incepeti un program de preventie al cancerului de san.

Ati implinit 30 de ani? Va aflati in plina tinerete. Medicii insa insista sa urmati programe complete de preventie. Acestea se refera la aparatul genital si la glandele mamare.

Un examen ginecologic, testul Papanicolau si ecografia mamara o data pe an - toate acestea inseamna o preventie eficienta pentru fiecare femeie. Vorbim despre preventia cancerelor genitale, dar si despre preventia cancerului de san, adica patologii frecvente.

"Daca femeia respectiva e mai tanara, riscul de cancer de san e mai mic, dar nu lipseste, din pacate. La tinere, in general, ecografia e suficienta"
, a spus prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica.

"Este foarte important ca pacientele sa-si pastreze documentele medicale si sa vina la controlul medical cu ele, e preferabil sa mearga la aceeasi clinica, unde sunt pastrate imagini, pentru ca uneori diagnosticul se bazeaza pe detalii foarte fine", a spus dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog.

Asadar, in ceea ce priveste preventia cancerului de san, o ecografie pe an este suficienta pana ce impliniti 40 de ani. Daca ati depasit aceasta varsta, ecografia de san se dubleaza de mamografie. Medicul va stabili frecventa investigatiei radiologice.

Daca specialistii descopera o formatiune maligna de dimensiuni mici, optiunile de tratament sunt largi. Uneori, e vorba doar de o mica incizie, care nu va afecteaza aspectul estetic. Iar daca e nevoie de o interventie radicala, sunt posibile implanturile mamare.

Cancerul de san este cea mai frecventa boala oncologica in randul femeilor.