Pericolul major la care ne expunem atunci cand vrem sa slabim si eliminam carbohidratii. Intoxicatia cu corpi cetonici
"Vreau zahar!" - spune creierul. "Doar zahar!" Pentru ca e cel mai performant organ, il si primeste. Fara daune colaterale, glucoza poate veni de la cereale, legume si fructe. Daca nu i le furnizati din motive de silueta, creierul trece la planul B.
Si se tine de acest plan secundar pana la colaps. Planul A in cazul oricarui organism sanatos este sa foloseasca glucoza - zaharul din sange - pe care cel mai usor o furnizeaza legumele, fructele, cerealele.
Planul de rezerva este sa o obtina din corpi cetonici, cu eforturi uriase. Asta se intampla cand pe masa puneti carne, oua, branzeturi si cam atat.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Se presupune nu mananc carbohidrati, mananc multe proteine si corpul imi arde lipidele, dar limita este fragila."
Carnea si ouale consumate ca atare conduc cel mai repede la pierderea pondrala. Ca sa digere proteinele, organismul isi pune toate fortele la bataie. De aici si scaderea in greutate, dar nimic in natura nu e atat de simplu!
"Vreau zahar!" - spune creierul. Si pentru ca e cel mai performant organ il si primeste. Fara daune colaterale primeste zahar, adica glucoza din sange, obtinuta din cereale, legume si fructe.
Din motive de silueta nu i le furnizati - trece la planul B. Veti incerca sa produceti energie arzand grasimea depozitata. In urma acestui proces rezulta asa-numitii corpi cetonici. In mod normal, in organismul uman exista cantitati infime din aceste substante.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Acesti corpi cetonici se acumuleaza in exces in corpul nostru, se elimina in urina, unde pot fi dozati, se elimina prin respiratie."
Odata acumulati in cantitati mari, se declanseaza asa-numita acidoza metabolica. O intoxicatie grava in tot organismul. Ulterior apare colapsul. Scade tensiunea arteriala, dispare starea de constienta, iar rinichii pot sa cedeze. De aceea orice reducere ponderala normala si rationala mizeaza pe diminuarea portiilor si nu pe eliminarea surselor de zahar precum cereale, legume, fructe.
Daca la o banala analiza de urina observati prezenta corpilor cetonici, cereti sfatul medicului. Indiferent daca ati abuzat sau nu de alimente bogate in proteine.
Alina Ghioca, biolog: "Prezenta corpilor cetonici in urina indica un dezechilbru al metabolismului carbohidratilor, in esenta tot un diabet sau o afectiune hepatica."
Cu alte cuvinte, nu doar menurile pline de carne, oua si branzeturi pot conduce la acest dezechilibru, ci si un diabet nediagnostitcat.
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, nutritie, fructe, zahăr, slabire, silueta, carbohidrati, csid, corpi cetonici,
Dată publicare:
18-12-2016 12:22