Miscarea, cel mai bun mod de a preveni bolile cronice cardiovasculare. Explicam mecanismul formarii energiei in organism

Ultimul update: Duminica 25 Decembrie 2016 09:19
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 12:42
Categorie: CSID

De cand ne ridicam pe doua picioare - sarim, topaim, ne miscam, jonglam cu propria greutate. Informatia ne este scrisa in gene.

Din pacate uitam repede ceea ce stim, culmea, din primele luni de viata si anume sa facem miscare cat putem de mult. Americanilor, spre exemplu, li se recomanda macar sa isi plimbe cainele, sa parcheze departe de locul de munca, ori sa urce pe scari in loc sa ia liftul. Orice numai sa nu stea pe loc. Doar asa si ei si noi am putea lupta impotriva celor mai frecvente boli cronice din acest moment la nivel global: afectiunile cardiovasculare.

Sigur un trofeu conteaza, dar acesti copii sigur nu se gandesc la ele. Jongleaza natural cu propria greutate de cand au invatat sa mearga. Pentru ca le este scris in gene. Aceast joc cu propria greutate e tot ce ar trebui sa isi aminteasca un adult. In fiecare zi.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In timpul unui efort fizic, principala sursa de energie pe care o folosesc muschii este glucoza. Ea e arsa intre ghilimele pe cale aeroba, in prezenta oxigenului."

E arsa si in lipsa oxigenui si astfe apare acidul lactic, adica febra musculara. O molecula de glucoza degradata pana la acid lactic produce doua molecule de energie. Adica de viata. Ne gandim la acest proces si cand mancam. Prin digerarea alimentelor, in sange intra glucoza. La randul ei, aceasta e transformata in glicogen. Gasim aceasta substanta in ficat si in muschi, care au nevoie de miscare sa o consume. Activitatea fizica moderata e singura asociata cu speranta mare de viata. Aflam si motivul:

Acad. prof. dr. Octavian Popescu, biolog: "Totul de reclicleaza intr-un organism viu. Surplusul de glucoza, de hrana pe care nu putem sa o consumam, cea mai simpla forma de depozitare e sub forma de lipide, de grasimi. Avem celule specializate. Daca e in cantitate mare si nu e consumata prin activitate fizica, e transformata in trigliceride si grasimi."

Care vor duce ulterior la cele mai frecvente boli cronice din lume: afectiunile cardio-vasculare.

Sa va miscati, sa mergeti, sa sariti sau chiar sa faceti curatenie inseamna sa urmati procesul normal de formare al energiei. Tot acest proces urmat zilnic creste speranta de viata. Altceva mai bun n-a inventat nimeni pe pamant si cu siguranta nu avem medicamente care sa inlocuiasca miscarea.

Sarbatorile sunt sezonul propice pentru insomnii si dereglari ale somnului. Lipsa odihnei poate duce la depresie
Sarbatorile sunt sezonul propice pentru insomnii si dereglari ale somnului. Lipsa odihnei poate duce la depresie
CSID
Cum poate provoca o banală infecție în gât dureri abdominale la copii
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Mancat noaptea
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea