Sarbatorile sunt sezonul propice pentru insomnii si dereglari ale somnului. Lipsa odihnei poate duce la depresie

Ultimul update: Duminica 25 Decembrie 2016 09:19
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 12:40
Categorie: CSID

Ce se intampla daca nu reusesti sa dormi? Apare intr-un final oboseala cronica, ce da simptome de anxietate, ori depresie. Problema este ca intre respectiva afectiune si simptome rolurile se pot inversa oricand.

Mai precis, anxietatea si depresia se pot manifesta prin insomnie si oboseala accentuata. Avem in fata citeva zile libere. Ce facem cu ele? In primul rand aveti grija de cel mai performant organ din natura - propriul creier. In lume, cea mai frecventa boala este raceala. Pe locul al doilea apar insomniile sau tulburari ale somnului. Din pacate, statistica spune ca sarbatorile sunt sezonul propice pentru ele.

Dr Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "In timpul in care te asezi in pat si astepti sa apara somnul sunt tot felul de luminatii. Am facut bine, nu am facut bine, ce o sa fac maine? Somnul se amana sau poate chiar nu vine, daca vine e de proasta calitate. Stresul nu face decat sa se accentueze si sa erodeze capacitatea de adaptare la sarcinile pe care care le ai in decursul unei zile."

Capacitatea de adaptare scazuta se duce direct in depresie.

Aproape jumatate din populatia globului a suferit, cel putin o data, o tulburare a somnului. Cum se traduce asta? Adormiti la ora doua, trei, ori patru dimineata.

Dr. Magdalena Cosurba, medic neurolog: "In decursul unei nopti avem doua, trei cicluri complete de somn. Dupa 12 noapte nu ai cum sa ti le faci."

Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Somnul are patru faze care se succed si atunci cand somnul profund lipseste sau este deficitar, senzatia de oboseala nu e atenuata, dimpotriva, sunt oameni care dorm 12 ore, mult mai mult decat e indicat si se trezesc mai obositi."

Controlul asupra emotiilor scade. Nu mai puteti aprecia corect. Dupa aceasta etapa urmeaza simptome care tin de depresie si anxietate.

Ce concluzie tragem? Somnul trebuie sa inceapa cat mai devreme cu putinta seara. Clar pana in 12 noaptea, iar dimineata e obligatoriu sa va simtiti odihniti. Nu se intampla asa in decurs de sapte zile? Iata ce aflam din practica:

Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Prima paleta de medicamente sunt bineinteles cele de origine vegetala. Observa destul de rapid ca acolo nu gasesc o obladuire a problemei si incep sa caute mai organizat si ajung la psihiatru, care pune un diagnostic pentru ca insomnia primara este foarte rar intalnita."

Insomnia ca atare e un simptom rarisim. In 99% din cazuri face parte dintr-un tablou intreg. Ce poate fi interpretat ori de neurolog, ori de psihiatru.

Ce apare mai intai, insomnia sau depresia? 20% dinte adulti ajung, pe parcursul vietii, sa aiba stari depresive
Ce apare mai intai, insomnia sau depresia? 20% dinte adulti ajung, pe parcursul vietii, sa aiba stari depresive
grapefruit
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
csid
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor