Pericolul ascuns in branzeturile din supermarket. Se poate ajunge si la accidente vasculare
Este gustos si sanatos sa mincam alimente neprocesate, dar cei mai multi dintre noi luam saptaminal, daca nu zilnic, drumul supermarketurilor.
Facem din nou un mic dictionar de etichete si ne referim azi la unele dintre cele mai bune produse de pe piata - lactatele fermentate. Pe cele mai mutle sortimente citim insa: proteina din lapte, grasime din lapte, praf de zer, lapte praf degresat. Ce inseamna toate acestea? Am apelat la un expert in tehnologie alimentara pentru a explica termenii asociati cu laptele.
Interactionam zilnic cu alimente complexe. Nu putem sa le folosim ca atare. Spre exemplu, zaharurile din fructe si legume contin un million de molecule de glucoza. Lipidele din branzeturi au lanturi formate din 22 de molecule. Iar proteinele din carne, lanturi cu sute de mii de molecule.
Prof.dr. Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog: “Organismul uman are capacitatea de a descompune acest macro-molecule in caramizile de baza”.
In intestinul subtire, alimentele trec in singe. Dar bariera e traversata, de fapt, doar de aceste caramizi si niciodata de structurile complexe, inventate de natura. Luam exemplul brinzeturilor grase. Concentrate din lapte, contin grasime, proteine si zaharuri naturale. Mai precis, cele mai complexe alimente cu putinta.
Avem o suta de grame de branza facuta din lapte, sare si cheag natural - adica enzime din stomacul unui animal - langa aceea portie de branza procesata. O identificati usor, pentru ca pe eticheta vor aparea una sau mai multe substante din urmatoarea lista: proteine din lapte, grasime din lapte, praf de zer, lapte praf, grasime vegetala hidrogenata sau grasime vegetala partial hidrogenata.
Un expert in tehnologie alimentara ne invata cum sa gindim aceste produse.
Anca Gavril, sef laborator Larex: ”Chiar daca am aceeasi valoare energetica mie organismul imi consuma foarte usor cele 350 de calorii din produsul natural fata de cele 360 de calorii din produsul procesat. Din punctul meu de vedete nu te ingrasa o brinza naturala grasa cum te ingrasa o brinza procesata cu grasimi vegetale.
Mergem mai departe si ne intrebam: Daca pe eticheta scrie ''proteina din lapte'', ce e rau aici?
Anca Gavril, sef laborator Larex: “Chiar daca e o proteina, e izolata prin procese chimice. Inseamna extractie, purificare, inseamna din puctul meu de vedere substanta chimica.”
Cu alte cuvinte, in lapte bagam …. proteine si grasimi tot din lapte, dar procesate chimic. “Organismul nu ti le proceseaza 100 % cum este grasimea naturala din lapte, ramin reziduuri.”
Sa va hraniti inseamna sa folositi perfect alimentele inventate in natura. Sa mincati preponderent ce a inventat industria alimentara inseamna sa folositi doar o parte sau deloc din aliment. Plus, sa va chinuiti sa eliminati reziduurile. Procesul se poate solda cu disfunctii metabolice. Cele mai frecvente sunt cresterea grasimilor din sangele uman. Motivul principal al accidentelor vasculare.
Sursa: Pro TV
Etichete: lapte, sanatate, grasime, proteine, brânzeturi, substante chimice,
Dată publicare:
28-04-2016 13:36