Laptele medicinal pe care doi frati din Salaj se lauda ca il vand. Ce contine si de ce expertii il considera foarte sanatos
Doi fermieri din Salaj se lauda ca vand pe piata lapte si branzeturi de capra cu proprietati medicinale. Au 200 de capre care pasc pe dealurile din jurul fermei, pline cu plante medicinale.
Studiile arata ca laptele animalelor capata proprietatile acestor plante si este unul extrem de sanatos.
Cele 200 de capre pasc in fiecare zi pe dealurile pline cu zeci de soiuri de plante medicinale. Iar laptele lor este unul medicinal, spun proprietarii caprelor, doi frati din Salaj.
"Ele sunt gurmande si apreciaza in mod deosebit fiecare planta in parte. Laptele din camp e unul foarte sanatos", a spus Ilie Ghiurutan, fermier.
Printre plantele medicinale se gasesc din belsug menta, anghinare, cimbrisor salbatic si frunze de capsuni salbatice. Odata mancate de capre, proprietatile lor se regasesc in lapte, dupa cum explica specialistii, care vorbesc despre acizii grasi si uleiurile volatile care sunt antibacteriene.
"Este dovedit si prin studii foarte sistematice ca aceste plante, componentele lor, ajung in lapte. Cu cat mai multe plante medicinale sunt, cu atat efectul biomedical este mai bun", a spus Carmen Socaciu, biochimist la Universitatea de Medicina Veterinara Cluj.
Crescatorii de capre sunt doi frati care au fugit de la oras pentru ca si-au dorit o ferma la tara. Muncesc mult, dar sunt multumiti de rezultate, chiar daca si-ar dori sa stranga mai mult lapte de la animale.
"Ajung in medie la 600 de grame pe cap de animal, ceea ce e foarte putin pe cap de animal comparativ cu un animal de stabulatie. Calitatea e net alta", a spus Ilie Ghiurutan.
Inainte de rasaritul soarelui cele 200 de capre sunt aduse la muls, apoi laptele este transferat intr-o cisterna si transformat manual, fara pasteurizare, in cas sau telemea.
Un litru de lapte medicinal se vinde cu 5 lei, iar branza obtinuta cu 22 de lei.