Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate

04-04-2015 18:46

Desi concurenta este foarte mare, iata ca branzeturile romanesti au reusit sa razbata si sa ajunga in preferintele europenilor.

Fermierii din Ardeal au cucerit piata de profil din strainatate, asa ca jumatate din productia obtinuta in fabricile de la noi merge la export. Occidentalii apreciaza specialitatile din lapte de capra si carbuni, burduful, cascavalul si telemeaua de oaie.

Marius, un inginer din judetul Alba, si tatal sau, au reusit sa ii convinga pe straini de calitatea produselor lactate facute in fabrica lor. Au mers la targuri de profil in Europa, iar acum exporta jumatate din ceea ce produc. Belgienii, spaniolii sau italienii, dar si romanii plecati peste hotare, se dau in vant dupa branzeturile de la noi.

Marius Bacu, fermier: "Preturile la poarta fabricii variaza intre 3-6 euro, iar pe rafturile magazinelor din Europa undeva intre 6-10 euro/kg."

Afacerea de familie a celor doi a pornit in urma cu 20 de ani. Pe piata europeana au reusit sa patrunda in 2010.

Si la o fabrica de branzeturi din lapte de capra, din judetul Cluj, e forfota mare: 50 la suta din productie este pentru export.

Branza cu marar si cea cu piper sunt preferatele vecinilor nostri din Ungaria. In Cehia, in schimb, ajunge branza cu carbuni, iar slovacii adora branza clasica de capra care pleaca din fabricuta de pe dealul Feleacului.

Retetele au fost gandite de doamna Manuela si sotul ei - amandoi medici veterinari. Pana acum, au investit aproape 1 milion de euro in aceasta afacere.

Manuela Spanu, managerul fabricii: "De la an la an cerintele au fost tot mai mari si incet ne-am facut parteneri in Cehia, Ungaria si Slovacia, unde exportam saptamanal."

Unele sortimente de branza, produse in tara noastra, ajung sa coste in magazinele din strainatate chiar si 15 euro kilogramul.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26