Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate
Desi concurenta este foarte mare, iata ca branzeturile romanesti au reusit sa razbata si sa ajunga in preferintele europenilor.
Fermierii din Ardeal au cucerit piata de profil din strainatate, asa ca jumatate din productia obtinuta in fabricile de la noi merge la export. Occidentalii apreciaza specialitatile din lapte de capra si carbuni, burduful, cascavalul si telemeaua de oaie.
Marius, un inginer din judetul Alba, si tatal sau, au reusit sa ii convinga pe straini de calitatea produselor lactate facute in fabrica lor. Au mers la targuri de profil in Europa, iar acum exporta jumatate din ceea ce produc. Belgienii, spaniolii sau italienii, dar si romanii plecati peste hotare, se dau in vant dupa branzeturile de la noi.
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
Marius Bacu, fermier: "Preturile la poarta fabricii variaza intre 3-6 euro, iar pe rafturile magazinelor din Europa undeva intre 6-10 euro/kg."
Afacerea de familie a celor doi a pornit in urma cu 20 de ani. Pe piata europeana au reusit sa patrunda in 2010.
Si la o fabrica de branzeturi din lapte de capra, din judetul Cluj, e forfota mare: 50 la suta din productie este pentru export.
Branza cu marar si cea cu piper sunt preferatele vecinilor nostri din Ungaria. In Cehia, in schimb, ajunge branza cu carbuni, iar slovacii adora branza clasica de capra care pleaca din fabricuta de pe dealul Feleacului.
Retetele au fost gandite de doamna Manuela si sotul ei - amandoi medici veterinari. Pana acum, au investit aproape 1 milion de euro in aceasta afacere.
Manuela Spanu, managerul fabricii: "De la an la an cerintele au fost tot mai mari si incet ne-am facut parteneri in Cehia, Ungaria si Slovacia, unde exportam saptamanal."
Unele sortimente de branza, produse in tara noastra, ajung sa coste in magazinele din strainatate chiar si 15 euro kilogramul.