Nu fierbeti laptele acasa. Germenii patogeni, principalul motiv pentru care ar trebui sa cumparam produse lactate ambalate

CSID

Potrivit unor studii recente, noua din zece consumatori considera ca alimentele influenteaza atat starea lor de sanatate, cat si a membrilor familiei.

Iar opt din zece cred ca este foarte important sa cunoasca ingredientele aliementelor pe care le consuma. Le cumpara doar din locuri sigure, aprobate de autoritati.

Primul sfat: mizati pe alimentele care hranesc cu adevarat, nu pe cele care aduc calorii goale. Puneti-le in cos pe cele recomandate de nutritionisti. Legume si fructe, cereale, lapte, carne, peste sau oua. Atentie si la acestea - trebuie controlate sanitar-veterinar, pentru a nu exista dubii asupra calitatii

"Este bine sa consumam alimente cat mai aproape de starea lor naturala, sa nu fie alimente care sa contina aditivi alimentari, sa avem o lista zilnica de cumparaturi care sa contina fructe, legume, lactate", a spus Maria Spiridon, nutritionist si dietetician.

Alimentele de baza contribuie la starea optima de sanatate, indiferent de varsta. De pe lista nu trebuie sa lipseasca cerealele, legumele, fructele si lactatele.

Citește și
CSID
Sport la tinerete, pentru o forma optima la batranete. Exercitiile fizice ajuta intreg sistemul osos

"Atunci cand mancam, trebuie sa ne gandim ca, pe de o parte ne hranim, ne aducem nutrienti, insa la fel e importanta este si siguranta alimentara. Din acest punct de vedere, alimentele pasteurizate si ambalate au avantajul ca sunt controlate sanitar veterinar", a spus dr. Serban Damian, nutritionist.

"Produsele lactate ambalate sunt cea mai buna sursa de calciu, cu biodisponibilitatea cea mai mare pentru absorbite si fixare in oase si dinti. Tehnologia de pasteurizare si ambalajul de carton pastreaza gustul, vitaminele, mineralele si nutrientii laptelui", a spus Maria Spiridon, nutritionist si dietetician.

Laptele fiert acasa, spre exemplu, nu isi pastreaza nutrientii. Iar prin aceasta procedura nu se distrug toti germenii patogeni. In schimb, tehnologia de pasteurizare la termperatura inalta - UHT - sterilizeaza laptele si retine nutrientii.

"Laptele UHT are avantajul ca poate fi pastrat o perioada mai lunga de timp la temperatura camerei fara a se altera si, contrar unor credinte, nu contine conservanti", a explicat dr. Serban Damian, nutritionist.

Laptele UHT este tratat termic, timp de doua pana la patru secunde, la 135 -150 de grade Celsius. Se distrug eventualele microorganisme, dar sunt pastrate mineralele, proteinele, vitaminele. Apoi, alimentul este ambalat in conditii igienice. Dupa desigilarea cutiei, laptele trebuie tinut la frigider si consumat in cel mult trei zile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Copiii invata din povesti, adolescentii din experiente, adultii din emotii - cum acumulam informatii, in functie de varsta
Copiii invata din povesti, adolescentii din experiente, adultii din emotii - cum acumulam informatii, in functie de varsta

"Nascocesc povesti pentru copilul meu", spune actrita Medeea Marinescu. Acelasi lucru puteti sa il faceti si dumneavoastra, chiar daca nu aveti talent actoricesc.

Sport la tinerete, pentru o forma optima la batranete. Exercitiile fizice ajuta intreg sistemul osos
Sport la tinerete, pentru o forma optima la batranete. Exercitiile fizice ajuta intreg sistemul osos

"Vreau muschi puternici, frumos sculptati, asa ca ma duc la sala de sport". Corect... partial. Trebuie sa mergeti la sala nu doar pentru construirea si mentinerea masei musculare, ci si pentru a ajuta intreg sistemul osos.

Cel mai important principiu al alimentatiei zilnice: DIVERSITATEA. De ce sunt importante condimentele in dieta noastra
Cel mai important principiu al alimentatiei zilnice: DIVERSITATEA. De ce sunt importante condimentele in dieta noastra

Prima si cea mai importanta regula intr-un regim alimentar este sa reduceti kilocaloriile si sa nu va restrangeti alegerile. Cel mai usor realizati obiectivele cu ajutorul legumelor si plantelor condimentare.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.