Nu fierbeti laptele acasa. Germenii patogeni, principalul motiv pentru care ar trebui sa cumparam produse lactate ambalate
Potrivit unor studii recente, noua din zece consumatori considera ca alimentele influenteaza atat starea lor de sanatate, cat si a membrilor familiei.
Iar opt din zece cred ca este foarte important sa cunoasca ingredientele aliementelor pe care le consuma. Le cumpara doar din locuri sigure, aprobate de autoritati.
Primul sfat: mizati pe alimentele care hranesc cu adevarat, nu pe cele care aduc calorii goale. Puneti-le in cos pe cele recomandate de nutritionisti. Legume si fructe, cereale, lapte, carne, peste sau oua. Atentie si la acestea - trebuie controlate sanitar-veterinar, pentru a nu exista dubii asupra calitatii
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Este bine sa consumam alimente cat mai aproape de starea lor naturala, sa nu fie alimente care sa contina aditivi alimentari, sa avem o lista zilnica de cumparaturi care sa contina fructe, legume, lactate", a spus Maria Spiridon, nutritionist si dietetician.
Alimentele de baza contribuie la starea optima de sanatate, indiferent de varsta. De pe lista nu trebuie sa lipseasca cerealele, legumele, fructele si lactatele.
"Atunci cand mancam, trebuie sa ne gandim ca, pe de o parte ne hranim, ne aducem nutrienti, insa la fel e importanta este si siguranta alimentara. Din acest punct de vedere, alimentele pasteurizate si ambalate au avantajul ca sunt controlate sanitar veterinar", a spus dr. Serban Damian, nutritionist.
"Produsele lactate ambalate sunt cea mai buna sursa de calciu, cu biodisponibilitatea cea mai mare pentru absorbite si fixare in oase si dinti. Tehnologia de pasteurizare si ambalajul de carton pastreaza gustul, vitaminele, mineralele si nutrientii laptelui", a spus Maria Spiridon, nutritionist si dietetician.
Laptele fiert acasa, spre exemplu, nu isi pastreaza nutrientii. Iar prin aceasta procedura nu se distrug toti germenii patogeni. In schimb, tehnologia de pasteurizare la termperatura inalta - UHT - sterilizeaza laptele si retine nutrientii.
"Laptele UHT are avantajul ca poate fi pastrat o perioada mai lunga de timp la temperatura camerei fara a se altera si, contrar unor credinte, nu contine conservanti", a explicat dr. Serban Damian, nutritionist.
Laptele UHT este tratat termic, timp de doua pana la patru secunde, la 135 -150 de grade Celsius. Se distrug eventualele microorganisme, dar sunt pastrate mineralele, proteinele, vitaminele. Apoi, alimentul este ambalat in conditii igienice. Dupa desigilarea cutiei, laptele trebuie tinut la frigider si consumat in cel mult trei zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: lapte, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
12-12-2014 14:41