Cel mai important principiu al alimentatiei zilnice: DIVERSITATEA. De ce sunt importante condimentele in dieta noastra
Prima si cea mai importanta regula intr-un regim alimentar este sa reduceti kilocaloriile si sa nu va restrangeti alegerile. Cel mai usor realizati obiectivele cu ajutorul legumelor si plantelor condimentare.
Datorita lor, si o fripura banala poate veni cu un aport de zece alimente in acelasi timp. Tineti cont ca, intr-o saptamana, organismul are nevoie de peste 25 de tipuri. Am fost creati pentru diversitate. E sarcina noastra acum sa fim creativi, ca sa respectam aceasta trasatura a speciei.
Adriana Rusu a scos un videoclip si spera sa-l convinga pe Mos Craciun sa-i aduca, printre altele, condimente. In bucatarie, incearca sa-l impresioneze cu o varianta proprie la masa traditionala de Craciun. Piept de rata cu trei feluri de piper, mix de plante condimentare si rozmarin proaspat: "Sarea o folosesc mai putin. Folsesc rozmariul la carne sau peste, desi stiu ca la peste nu prea trebuie, mie imi place".
Tocmai am aflat cel mai important principiu al alimentatiei zilnice. Nu este vorba nici de calitate, nici de cantitate, nici de alimente sanatoase. Se numeste DIVERSITATE.
Atunci cand carnea a fost condimentata, o felie nu numai ca se transforma intr-o veritabila explozie de gusturi, devine si un mix sanatos.
"Din pacate, in secolul 21, diversitatea nu e ceva spontan, ceva de vine de la sine si ne trezim cu frgiderul plin de lucruri diferite. E ceva ce trebuie programat", a spus dr. Mihaela Bilic, nutritionist.
Cei 53 de nutrienti de care aveti nevoie zilnic se iau din cantitati infime, dar din alimente naturale diferite. Explicatia este simpla. Acum cateva mii de ani, alergam in natura dupa hrana. Gaseam, poate un fruct, o radacina, cateva seminte si, din cand in cand, reusem sa vanam. Am ramas adaptati la acest principiu. Din acest motiv, in ratiile saptamanale numarati nu mai putin de 30 de alimente diferite. Carbohidratii, proteinele, gasimile se numesc macronutrienti. Acestia furnizeaza energia.
Le vin in ajutor micronutrientii, factorii care sustin metabolismele umane. Mineralele, vitaminele fac parte din categoria micro. Apa este, iar, un nutrient esential. De asemenea, solventul in care au loc toate reactiile biochimice din interiorul nostru.
Ne aflam in raiul condimentelor. Amestecurile thailandeze contin 20 de plante condimentare diferite. La fel de bogate sunt si cele arabesti. Amestecurile chinezesti va aduc la pachet doar trei ierburi, plus ciuperci antioxidante. Iar amestecurie indiene mizeaza majoritar pe turmeric. Vorbim despre condimentul cu cele mai puternice calitati anti-inflamatoare din lume.
Cantitati mici si diverse de alimente naturale trebuie sa constituie 80% din ratia zilnica. Apoi va puteti permite orice... roz aprins, adica orice aliment care are in compozitie doar produsi sintetici. Se numeste legea dilutiei.
Pe langa plante condimentare, e usor sa diversificati cu legume. Respectati un principiu simplu. O felie rosie, una verde, una portocalie, una galbena, una maro. Tocmai v-ati hranit perfect. Organimul stie ce sa faca in urmatoarele ore. Si va lucra doar in avantajul dumneavoastra.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimentatie, condimente, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
12-12-2014 13:56