Copiii invata din povesti, adolescentii din experiente, adultii din emotii - cum acumulam informatii, in functie de varsta
"Nascocesc povesti pentru copilul meu", spune actrita Medeea Marinescu. Acelasi lucru puteti sa il faceti si dumneavoastra, chiar daca nu aveti talent actoricesc.
Prin poveste e cel mai usor sa invatam in prima parte a vietii. Acumulam informatii si le retinem fara efort. Prin aceleasi mijloace se pot gestiona timiditatea sau agresivitatea.
"Copii se transpun in locul personajului principal si realizeaza cum vor rezolva anumite dificultati. Este indicat ca o poveste terapeutica sa fie urmata de un joc terapeutic, spre exemplu pentru gestionarea furiei", a spus Roxana Guramba, psiholog.
Actrita Medeea Marinescu are experienta acestor povesti de acasa: "Daca ii spun copilului sa nu faca un lucru, ca nu e bine, o faca acel lucru si cu siguranta il va face. Daca ii zic o poveste si inventez un personaj, atunci va asculta acel persoaj".
Daca va pregatiti sa aveti copii, aceasta este cea mai pretioasa informatie. In prima parte a vietii, e cel mai usor sa invatam prin povesti. Asa functioneaza creierul.
Al doilea mod de invatare in copilarie este efectul. Daca cel mic plange, de exemplu, veniti repede la el. Tocmai a invatat un mecanism. Care va fi urmatorul pas? Ati ghicit: daca plang mai tare, mama vine mai repede. Cei mai multi parinti numesc acest comportament manipulare. Nici vorba. E doar o tehnica de a invata.
La varsta adolescentei, se modifica mecanismele prin care acumulati informatii. Degeaba rugati un copil aflat in aceasta perioada a vietii sa citeasca o carte. O va face doar daca vrea. Si o va face pentru ca va asocia informatia cu ceva util. Comportamentul nu inseamna nicicum o mostra de reavointa.
"De exemplu, un adolescent o sa retina mai bine niste informatii de geografie daca si le prezinta intr-o excursie sau intr-o calatorie", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Am ajuns si la varsta adulta. Sunteti contransi de timp, probabil, in fiecare zi. Va doriti sa invatati? Asociati informatiile cu emotii. Bineinteles, fara a deveni melodramatici.
"Retinem informatiile care au valoare emotionala pentru noi, de exemplu, daca mi-e frica de ceva, o sa fiu mult mai atent si o retin mult mai bine informatii care ma ajuta sa ma protejez de lucurile de care mi-e frica", a explicat Bogdana Bursuc, psiholog.
Spre exemplu, va este frica de boala. Veti retine usor informatii medicale. Va e frica de catastrofe - veti memora informatii cu privire la accidente. Prin toate toate aceste date, strans legate de emotii, va faceti in minte un manual stufos de supravietuire. E tot ce mai poate creierul sa invete la varsta adulta. Suficient, insa, pentru a duce o viata lunga.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, csid, ce se intampla doctore, povesti, medeea marinescu,
Dată publicare:
12-12-2014 14:30