Sport la tinerete, pentru o forma optima la batranete. Exercitiile fizice ajuta intreg sistemul osos
"Vreau muschi puternici, frumos sculptati, asa ca ma duc la sala de sport". Corect... partial. Trebuie sa mergeti la sala nu doar pentru construirea si mentinerea masei musculare, ci si pentru a ajuta intreg sistemul osos.
Miscarea face ca oasele sa absoarba mai multe minerale, devenind astfel mai puternice si mai dense. Cu cat sunteti mai in forma in tinerete, cu atat va veti mentine in stare buna mai tarziu in viata. Caci densitatea osoasa atinge apogeul in jurul varstei de 30 de ani, apoi scade.
Emanuel Trandafir are 18 ani. Face atletism si triatlon de performanta: "As vrea sa potriversc cumva dieta cu antrenamentele mai lungi. Pe langa partea de nutritie sunt si acesti parametri pe care ii pot afla cu ajutorul aparatelor, volumul de oxigen din plamani".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La ora actuala, calculatorul va ajuta sa aflati cum va potriviti dieta la tipul de miscare pe care il faceti zilnic. Masoara parametrii biologici. Acele date metabolice cu care v-ati nascut si care ar trebui sa comande ce puneti in farfurie.
Madalina lucreaza la birou toata ziua. Vrea sa stie ce miscari poate sa faca in putinul timp liber pe care il are.
Cei doi tineri sunt constienti ca trebuie sa urmeze un program gandit de miscare. Si nu doar pentru a se contura frumos. Sa ne gandim un pic la ce se intampla sub muschi. Oasele sunt tesuturi vii, care se regenereaza constant. Ne nastem cu 350 de astfel de organe. Prin fuzionare, la varsta adulta ajungem la doar 206.
In prima parte a vietii, avem nevoie de miscare aproape toata ziua. Miscarile determina oasele sa absoarba mai multe minerale din hrana. Daca urmati diverse diete, trebuie sa faceti si exercitii fizice. In caz contrar, spun studiile, riscati sa pierdeti masa osoara. O catastrofa, in prima parte a vietii, caci oasele se formeaza pana la 18 ani.
"Masa osoasa cea mai mare este la 30-35 de ani, apoi, usor, procesul de demineralizare creste, cu cat inaintam in viata", a explicat Ciprian Gospodin, kinetoterapeut.
Dupa 35 de ani, in mod invariabil, orice persoana pierde 1% din masa osoasa in fiecare an. Daca ati pornit de la un nivel scazut al densitatii osoase veti ajunge la o densitate osoasa dramatica si in cea de-a doua parte a vietii.
"Eu recomand trei tipuri de exercitii de forta, dar cu greutati mici. Execitii fizice aerobice. Exercitii de streching", a spus Ciprian Gospodin, kinetoterapeut.
Exercitiile cu greutati usoare opun rezistenta, deci vor contribui activ la cresterea densitatii osoase. Exercitiile aerobice fac ca schimburile nutritive sa fie rapide, asadar si oasele vor fi mai bine hranite. Stretchingul face musculatura mai flexibila si ajuta indirect sistemul osos.
Nu in ultimul rand, detaliile din alimentatie cresc sau scad masa osoasa. In prima parte a vietii e nevoie de un raport optim intre calciul si fosforul din hrana. Cele doua minerale, in cantitati haotice, fac ca oasele sa fie fragile.
Cantitati mari si nocive de fosfor se gasesc in alimentele super-procesate. Evitati-le, cel putin in cazul copiilor. Ce cititi pe eticheta? Acid ortofosforic, polifosfati, fosfati.
Fumatul la tinerete va impiedica sa va obtineti densitate optima osoasa. Si chiar daca e greu de crezut, grasimea dispusa in jurul abdomenului, de asemenea la tinerete, duce la demineralizare osoasa.
Sursa: Pro TV
Etichete: sport, alimentatie, csid, sistem osos, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
12-12-2014 14:18