Necesarul zilnic de hrană pentru a ne menține greutatea
Receptorii din stomac, care transmit creierului senzația de sățietate, au nevoie de volum. De aceea, ca să vă mențineți greutatea, la fiecare masă ar trebui să mâncați o salată ori o supă de legume.
Acelorași receptori le ia cam 20 de minute să transmită senzația de prea-plin. Din acest motiv, masa se ia la masă și nu pe stradă.
Cortexul prefrontal este partea din creier care controlează comportamentul alimentar și emoțiile. Dacă în momentul în care mâncați, atenția nu e concentrată numai la actul de a mânca, creierul devine confuz. Nu poate să dea ordine sistemului intestinal pentru o digestie optimă. În felul acesta, mâncarea se digera parțial. Iar senzația de sățietate întârzie să apară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cortexul prefrontal este un fel de director al creierului, ia informația din alte zone cerebrale și o sintetizează. Intervine în ecuație și hipotalamusul, adică doar 2 centimetri din creier, care însă controlează hormonii, dar și o parte a actului alimentar. Și nu doar atît.
Dr. Cornel Toader, medic primar neurochirurg:„Hipatalamusul face legătură între creier și reglajul organelor interne, ani de zile s-a crezut că reglajul funcționalității organelor interne mă refer la inimă. Prezența hipotamusului arată relația dintre creiul uman și reglajul activității organelor interne.”
Și această parte din creier e afectată negativ dacă mâncați în timp ce vă uitați la un ecran. E cel mai ușor mod de a declașa haosul alimentar.
Tot haos înseamnă să mâncați în timp ce mergeți. Când sunteți în picioare și consumați, simultan, alimente înghițiți un volum mare de aer. Excită stomacul și rezultă reflux gastro-esofagian. Dar și prea mult acid clorhidric. Care vă determina, din nou, foamea. Așadar masa se ia la masă. Unde ar trebui să mâncați lent. Senzația de sățietate, indiferent de alimentele consumate, e dată de creier după 20 de minute.
Cât mâncăm? Se spune că un adult are nevoie între 1800 și 2000 de kilocalori. Haideți să adaptăm aceste nevoi la propria persoană.
Maria Spiridon nutriționist: „Necesarul ar fi o kilocalorie per kilogram corp înmulțit cu 24 de ore. Când zic kilogram corp ne referim la o greutate ideală.”
Adică la un adult de 70 de kilograme necesarul în 24 de ore ar fi de doar 1680 de kilocaloriii. Ca să nu se îngrașe. Doza e crescută dacă aceeași persoană de 70 de kilograme se află la adolescență sau dacă face efort fizic intens.
Pentru menținerea greutății, dar și pentu sănătate ni se spune să nu facem foamea. Pare un paradox, dar foamea zilnic declanșează toate sistemele de supraviețuire din organimsul uman. Ceea ce înseamnă că fiecare celulă va funcționa mai încet.
Dr Ruxandra Pleșea, medic nutriționist: „Se gândește că cel mai ușor ar fi să stocheze tot ce primește pentru că așa e la război când primești ceva bună mai pus și la saltea pentru zile negre e mai ușor să ne îngrășăm așa.”
Țineți cont de aceste detalii ale fiziologiei umane.