„One day check-up”, soluția care ne ajută să prevenim apariția bolilor

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Cum trebuie să arate o investigație medicală la început de an? În primul rând, trebui să cercetăm aparatele cu regenerare rapidă: cel digestiv, cel urinar, cel genital sau cel respirator.

Nu există pachete oferite de asigurările de stat care să privească verificarea preventivă a fiecărei persoane și asta anual.

În Europa de Vest, de aproximativ 30 de ani, a apărut conceptul de „one day check-up” adică de o zi din an petrecută strict pentru a face investigații medicale.

Fiecare persoană trebuie să fie conștientă de importanța controalelor, în lipsa simptomelor, în lipsa durerilor.

Femeile trebuie să înceapă cu ecografia de sân și aparat genital, în plus trebuie să facă testul Papanicolau și să continue cu ecografie abdominală și tiroidă. Pentru că acestea sunt locurile anatomice care ridică cele mai multe probleme, spune statistica.

În cazul bărbaților:

Conf. Dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: „Un cancer familial care se poate transmite, iar persoanele care au rude de gradul I trebuie să se controleze de la vârsta de 40 de ani, chiar dacă simptomatologia nu există.”

Indiferent de istoricul familiei, bărbații au nevoie de ecografie de abdomen total și de analize de stare PSA care analizează starea prostatei, organul care, de asemenea statistic, face multe probleme.

Și plămânii pot face multe probleme, pentru ambele sexe.

Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie:După 40 de ani este bine să facem măcar o radiografie pe an.

O dată la doi ani aveti nevoi de o endoscopie superioară, care vizualizează stomacul, iar o dată la cinci ani de o colonografie

Examenele nu pot fi complete fără o evaluare a pielii, organul cel mai expus factorilor de mediu.

Dr. Luminița Marinescu, medic primar dermatolog: ”Măcar de două ori pe an să mergem la medicul dermatolog și să primim îndrumările acestuia.”

E greu de obținut toate programările pentru o singură zi. O idee ar fi să vă faceți programări din timp și să-i solicitați medicului de familie să vă dea trimitere, astfel încât costurile să nu fie ridicate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO