CSID. Când se aplică tratament în cazul formațiunilor benigne la nivelul sânului
Formaţiunile benigne la nivelul sânului sunt extrem de frecvente. Apar inclusiv la tinere. Iar pentru cele mai multe nu există tratament.
”Sânul s-a dezvoltat în felul lui și la un moment dat au apărut niște noduli, unul, doi, trei, depinde. Dar, uneori, chiar la vârste atât de fragede pot să existe formațiuni beningne. La vârsta aceea, într-adevăr, nu sunt probleme grave, de aceea le liniștesc pentru că nu poate să fie nimic atât de grav”, explică Claudia Teodorescu, medic primar radiolog.
De la 12, 13 sau 14 ani, pot apărea noduli beningni nepericuloși în sân. Aceștia trebuie doar supravegheați ecografic la intervalele recomandate de medicul care îi vizualizează. Tratament nu există.
Dacă diagnosticul primit sună mastoză fibrochistică, de asemenea, nu aveți nevoie de tratament. Modificările fibrochistice de sân se petrec la nivel celular și iau forma unor chisturi, formațiuni pline cu lichid. Vorbim, însă, despre o caracteristică a sânului și nu despre boală.
”Este cea mai mare greșeală la o fată, mai ales înainte de 18 ani, să-i dai un tratament hormonal, cu atât mai mult pentru o mastoză chisitcă”, spune Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Evaluările ecografice de rutină vă spun, însă, dacă formațiunea clar beningnă, deci nepericuloasă, se modifică și cum. Și de aceea, trebuie făcute la același medic, pentru comparații ulterioare.
O singură situație presupune intervenție chirurgicală. ”Dacă ele cresc sau au o creștere rapidă sau își modifică aspectul, atunci necesită intervenție chirurgicală. Sau dacă sunt foarte mari. Proliferarea aceasta, transpusă prin faptul că acea formațiune crește foarte mult, poate să ne ducă cu gândul că la un moment dat, pot să apară alte tipuri de modificări în acea formațiune”, subliniază Claudia Teodorescu.
După menstruație, în fiecare lună, aveți nevoie de o autopalpare în sân, plus axilă. De asemenea, o investigație ecografică care se face o dată pe an, în lipsa oricăror simptome. Toată viața.