De ce nu este recomandat să ignorăm alunițele și petele apărute pe piele
Uitaţi-vă cu atenţie pe suprafaţa pielii, eventual cu o lupă. Orice porţiune care nu are culoarea normală a pielii şi orice excenscență se numeşte, medical, leziunue.
Pe toată suprafaţa pielii se pot vedea linii fine, dacă vă uitaţi cu lupa. Orice întrerupere a lor reprezintă o leziune. Iar un semn pe piele, care nu trece în două săptămâni, necesită sfat medical avizat, chiar dacă nu doare şi nici nu arată dramatic.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „De exemplu, un pistrui, un nerv sau o pată este o leziune, normalul e fără acel pistrui. Atunci, o dată pe an - de două ori pe an - depinde de tipul de piele al pacientul trebuie să meargă la dermatolog.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un pistrui nu e o leziune care se poate transforma în boală. Dar ceea ce trebuie să ştiţi este că orice fel de pată sau de excescrență pe piele trebuie diagnosticată de medic. Acesta vă spune apoi ce aitudine trebuie să luaţi în privinţa ei, chiar dacă nu vă deranjează; chiar dacă o aveţi din prima parte a vieţii.
În privinţa leziunilor colorate, nu doar cele maro sau negre trebuie sunt de ţinut sub observaţie. Mare parte din populaţia adultă are pe piele aşa-numitele angioame, care au aspectul uneor aluniţe de culoare roşie.
Dr. Luminiţa Marinescu: „Nu neapărat vor evolua prost, dar există pericolul de hemoragie în interiorul lor, să se rupă acel angiom.”
Iar în acest caz, aveţi nevoie de intervenţie rapidă. În privinţa tumorilor cutanate cu potenţial spre evoluţie gravă, informaţia esenţială e să nu lăsaţi timpul să treacă.
Carcinoamele cutanate reprezintă cel mai frecvent tip de cancer cutanat. Este perfect curabil - arată banal la început: mici leziuni translucide, unele asemenatoare acneei. Au un singur lucru în comun: nu se vindecă repede.
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: „Ar trebui să intre un cultura medicală controlul dermatologic, aşa cum mergi la dentist sau la cardiolog să îţi faci un EKG, să îţi verifici pielea.”
Pe de altă parte, aluniţele pot evolua nefericit spre cel mai agresiv cancer dezvoltat de corpul uman - melanomul. Aşa că, dacă un medic vă recomanda excizia acelei leziuni, lăsaţi la o parte credinţele populare.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Există o credinţă populară foarte nepotrivită că nu trbuie să umbli la o aluniţă. E un lucru greşit. O aluniţe scoasă la cel mai mic dubiu salvează viaţa pacientului!”