De ce nu este recomandat să ignorăm alunițele și petele apărute pe piele

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 17 Ianuarie 2018 11:00
Categorie: CSID

Uitaţi-vă cu atenţie pe suprafaţa pielii, eventual cu o lupă. Orice porţiune care nu are culoarea normală a pielii şi orice excenscență se numeşte, medical, leziunue.

Pe toată suprafaţa pielii se pot vedea linii fine, dacă vă uitaţi cu lupa. Orice întrerupere a lor reprezintă o leziune. Iar un semn pe piele, care nu trece în două săptămâni, necesită sfat medical avizat, chiar dacă nu doare şi nici nu arată dramatic.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „De exemplu, un pistrui, un nerv sau o pată este o leziune, normalul e fără acel pistrui. Atunci, o dată pe an - de două ori pe an - depinde de tipul de piele al pacientul trebuie să meargă la dermatolog.”

Un pistrui nu e o leziune care se poate transforma în boală. Dar ceea ce trebuie să ştiţi este că orice fel de pată sau de excescrență pe piele trebuie diagnosticată de medic. Acesta vă spune apoi ce aitudine trebuie să luaţi în privinţa ei, chiar dacă nu vă deranjează; chiar dacă o aveţi din prima parte a vieţii.

În privinţa leziunilor colorate, nu doar cele maro sau negre trebuie sunt de ţinut sub observaţie. Mare parte din populaţia adultă are pe piele aşa-numitele  angioame, care au aspectul uneor aluniţe de culoare roşie.

Dr. Luminiţa Marinescu:Nu neapărat vor evolua prost, dar există pericolul de hemoragie în interiorul lor, să se rupă acel angiom.”

Iar în acest caz, aveţi nevoie de intervenţie rapidă. În privinţa tumorilor cutanate cu potenţial spre evoluţie gravă, informaţia esenţială e să nu lăsaţi timpul să treacă.

Carcinoamele cutanate reprezintă cel mai frecvent tip de cancer cutanat. Este perfect curabil - arată banal la început: mici leziuni translucide, unele asemenatoare acneei. Au un singur lucru în comun: nu se vindecă repede.

Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: „Ar trebui să intre un cultura medicală controlul dermatologic, aşa cum mergi la dentist sau la cardiolog să îţi faci un EKG, să îţi verifici pielea.”

Pe de altă parte, aluniţele pot evolua nefericit spre cel mai agresiv cancer dezvoltat de corpul uman - melanomul. Aşa că, dacă un medic vă recomanda excizia acelei leziuni, lăsaţi la o parte credinţele populare.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog:Există o credinţă populară foarte nepotrivită că nu trbuie să umbli la o aluniţă. E un lucru greşit. O aluniţe  scoasă la cel mai mic dubiu salvează viaţa pacientului!”

Aplicatiile care ne pot ajuta sa avem un bronz frumos si sanatos. Cum ne putem
Aplicatiile care ne pot ajuta sa avem un bronz frumos si sanatos. Cum ne putem "analiza" pielea cu telefonul
Fatete dentare
Intervențiile stomatologice, realizate cu ajutorul tehnologiei digitale. Care e avantajul
Efectele nocive ale fumatului pasiv în rândurile copiilor
Copiii din România nu mai ştiu să se spele pe dinţi. Metoda folosită înainte de '89
Metoda prin care pot fi eliminate fără dureri venele vizibile de pe picioare
De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
CSID
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor