Modul corect in care trebuie depozitate si consumate legumele si fructele. Cele mai comune greseli pe care le facem

×
Codul embed a fost copiat

Cum pastrati alimentele? Cum le gatiti? Cum le consumati? De cele mai multe ori, toate aceste informatii sunt preluate natural de la ceilalti membri ai familiei.

Dar v-ati pus vreodata intrebarea daca mama, tata sau bunica au informatii corecte de nutritie? Aducem in bucatarie cateva detalii care mentin toate substantele hranitoare in farfurie.

Ati tinut legume si fructe timp de o saptamana in frigider? Mai mult de jumatate dintre nutrienti au disparut! Ati fiert legume fara coaja? Tocmai ati renuntat la o alta portie de nutrienti.

"Trebuie sa avem incredere in organismul nostru ca stie cum sa isi ia substantele nutritive din alimente, singurul nostru scop si rol este sa ii dam o paleta vasta de alimente, asta inseamna o alimentatie diversificata si sa-l lasam pe el sa isi ia nutrientii", spune nutritionistul Mihaela Bilic.

Perfect adevarat. Dar la fel de adevarat este ca agricultura moderna, intensiva, distruge o parte dintre nutrientii prezenti in mod natural in legume, fructe, cereale. In sprijinul acestei afirmatii vine un studiu din 1995, care a aratat ca, in vegetale, se mai regasesc doar 40% din vitaminele si mineralele prezente in anul 1985. De la acel studiu au trecut exact 20 de ani, timp in care am continuat sa distrugem sistematic nutrientii din alimente. Din aceste motive, cateva informatii legate de pastrare si preparare pot face diferenta. Imediat ce achizionati legume si fructe, o regula este esentiala:

Citește și
obezitate copii
Obezitatea, din ce in ce mai frecventa la copii. Cele doua mari greseli pe care le fac parintii in alimentatia micutilor

"Fructele si legumele nu trebuie spalate inainte de depozitare, pentru ca in felul acesta acea membrana care exista in suprafata este inlaturata si se deschid cai pentru patrunderea germenilor si alterarea mai rapida", spune nutritionistul Serban Damian.

Vegetalele tinute la frigider se consuma in maximum o saptamana. Cand mancati legume si fructe, pe cat posibil, consumati-le coaja. Studiile arata ca in coaja se gasesc de 27 de ori mai multi nutrienti decit in pulpa. Iar daca le gatiti, coaja se elimina abia dupa prepararea termica. Spre exemplu, un cartof fiert in coaja isi mentine nu doar nutrientii, ci ramine la un indice glicemic scazut. Cu alte cuvinte, nu va ingrasa si nici nu va forteaza pancreasul.

Pe timpul iernii, o mancare gatita se potriveste cel mai bine nu cu o salata proaspata, ci cu muraturi. Preparate doar cu apa si sare, acestea mentin perfect toti nutrientii legumelor. In plus:

"Avantajul este ca in acel mediu lipsit de aer se dezvolta o serie de bacterii care sunt pro-biotice, sunt prietenoase cu colonul nostru", a mai spus Damian.

Daca tineti post, nu consumati, imediat dupa masa, cafea sau ceai negru. Prin taninurile pe care le contin, aceste bauturi scad absorbtia fierului non-hemic din vegetale. Orice preparat se poate imbogati nutritiv cu boabe de mustar proaspat pisate. Va furnizati nutrienti prezenti si in varza sau in brocolli, cu rol puternic antioxidant. Carnea si pestele au proteine valoroase, care hranesc. Hranesc insa daca temperatura de gatire nu depaseste 160 de grade Celsius.

"O expunere lunga la temperatura inalta evident distruge mare parte dintre nutrientii. Vorbim si de proteine care coaguleaza, nu mai poate fi folosita de catre organism", spune Serban Damian.

Iar daca preparati carnea intr-o tigaie anti-aderenta, fara ulei, corect este sa fie expusa la foc mic. In felul acesta consumati proteine nemodificate, adica va hraniti si nu doar ingerati calorii. In orice mancare preparata termic adaugati o lingurita de oregano, nu doar pentru gust. Are actiune antiseptica. Practic acesta dezinfecteaza alimentele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cele mai mari mituri despre diete. Metodele prin care putem slabi inteligent
Cele mai mari mituri despre diete. Metodele prin care putem slabi inteligent

Fac sport, deci slabesc. Nu mai mananc seara, deci slabesc. Nu mai mananc paine, deci slabesc. Sunt cele mai frecvente greseli in orice regim alimentar.

Obezitatea, din ce in ce mai frecventa la copii. Cele doua mari greseli pe care le fac parintii in alimentatia micutilor
Obezitatea, din ce in ce mai frecventa la copii. Cele doua mari greseli pe care le fac parintii in alimentatia micutilor

Ati fost in ultima vreme la o petrecere de copii? Cati dintre acestia erau grasi? Statistica ne arata ca 40% dintre cei mici au mai multe kilograme decat ar fi normal pentru varsta lor.

Pericolul ascuns din hrana. Cand devine toxica mancarea si cum putem evita combinarea nesanatoasa a alimentelor
Pericolul ascuns din hrana. Cand devine toxica mancarea si cum putem evita combinarea nesanatoasa a alimentelor

Nu putem trai fara ele mai mult de cateva zile. Si tot ele devin atat de usor toxice. Vorbim despre alimente si despre granita fina care exista intre hrana si toxice si trecem in revista cele mai importante reguli ale nutritiei.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.