Pericolul ascuns din hrana. Cand devine toxica mancarea si cum putem evita combinarea nesanatoasa a alimentelor

Ultimul update: Vineri 13 Februarie 2015 06:49
Data publicarii: Miercuri 07 Ianuarie 2015 07:27
Categorie: CSID

Nu putem trai fara ele mai mult de cateva zile. Si tot ele devin atat de usor toxice. Vorbim despre alimente si despre granita fina care exista intre hrana si toxice si trecem in revista cele mai importante reguli ale nutritiei.

Contin E-uri, coloranti, sunt injectate, nu au nutrienti. Iata cele mai dese suspiciuni in privinta produselor industrializate.

Insa, spun specialistii, alimentele sunt verificate la fel ca orice medicament. Iata cand devine toxica mancarea:

Am mancat multe alimente nesanatoase. La ora actuala, pe piata aveti mii de variante de sucuri naturale care va promit detoxifierea dupa o periada bogata alimentar sau dupa o perioada in care ati abuzat de mancare asa numita nesanatoasa.

Anca Alunguleasei, raw chef: "Ideal ar fi sa mergem pe o proportie de mai multe legume, mai putin fructe pentru ca fructele dau fructoza si exista riscul sa ne ingrase. Cel mai bine e sa utilizam aparatul care imita masticatia umana."

Dar sucurile naturale au o valoare mai slaba nutritional decat fructele sau legumele crude. Pentru ca sucul inseamna doar o parte din alimentele naturale integrale.

Este insa adevarat ca, atunci cand veniti dupa o perioada haotica din punct de vedere alimentar, cel mai bine ar fi sa mizati pe alimente crude. Vorbim despre fructe, legume, dar si despre cereale integrale procesate la rece. Toate acestea contin enzime vii.

Ideal ar fi ca 50% din tot ce mancati zilnic sa fie alimente in stare cruda, care va ajuta intreg organismul sa functioneze optim. Fara viata din hrana, iata ce s-a demonstrat ca se intampla:

Doctor Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "De aici starea de inapetenta, de oboseala, scaderea imunitatii, creste numarului de cancere pe care le intalnim azi."

Cum ganditi alimentele numite inalt industrializate, care contin E-uri, coloranti, conservanti, potentiatori de gust? Daca 20% din tot ce puneti in farfurie intr-o zi e reprezentat de alimente moderne, nu exista date care arata ca va influentati negativ starea de sanatate.

Daca insa din tot ce consumati zilnic acestea reprezinta procentul cel mai mare, nu va hraniti si, simultan, va suprasolicitati toate sistemele metabolice.

Alimentele inalt industrializate sunt mezelurile, branzeturile pline de saruri de topire, dulciurile, sosurile, produsele semi-preparate. Din pacate, si cele mai multe tipuri de paine pot sa fie doar un mix de conservati, coloranti si amelioratori.

Un alt mecanism prin care mancarea devine toxica se refera la cantitate. De la fiecare masa, ridicati-va inainte sa apara satietatea. Senzatia de foame e mai buna decat cea de prea plin, desi cei mai multi oameni cred inversul acestei afirmatii.

Doctor conferentiar Ion Daniel, medic primar chirurg: "Nu trebuie sa folosim acceleratia, ci frana si inclusiv frana de motor pentru ca altfel derapam."

Al treilea mecanism prin care alimentele devin toxice se refera la proportia dintre ele. Suntem omnivori, asadar totul in interiorul nostru are nevoie si de legume, si de fructe, si de cereale, carne, oua, lactate.

Va ganditi dintr-o data sa devenit carnivori, adica la fiecare masa sa aveti o portie generoasa de carne? In primul rand, sufera stomacul si pancreasul. Ambele organe lucreaza la o turatie pentru care nu sunt adaptate. Pe de alta parte, ficatul va produce cantitati enorme de bila, care vor ajunge in colon.

Si tocmai cantitatile mari de bila sunt cele care, e deja demonstrat, determina leziuni premergatoare cancerului de colon.

La polul opus, daca de maine hotarati sa deveniti vegetarieni, inseamna ca un organ care se contracta cand ingerati produse animale, mai exact vezicula biliara, nu isi va mai exercita functia.

Ce inseamna aceasta? O parte din colesterolul produs de ficat si care intra in compozitia bilei nu se elimina. Colesterolul trece direct in sange, iar urmarile sunt bolile cardio-vasculare.

De aceea, orice medic va recomanda putin din toate cand vine vorba de alimente.

Ecografia mamara, obligatorie la inceput de an. Sfaturile specialistilor pentru femeile de toate varstele
Ecografia mamara, obligatorie la inceput de an. Sfaturile specialistilor pentru femeile de toate varstele
paine
Ce se întâmplă dacă mestecăm mult timp o bucată de pâine. Efectul este uluitor
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
popcorn
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos