Obezitatea, din ce in ce mai frecventa la copii. Cele doua mari greseli pe care le fac parintii in alimentatia micutilor
Ati fost in ultima vreme la o petrecere de copii? Cati dintre acestia erau grasi? Statistica ne arata ca 40% dintre cei mici au mai multe kilograme decat ar fi normal pentru varsta lor.
Si nu vorbim despre o problema estetica, ci despre o boala. Iar tratamentul nu se refera doar la copii.
La varsta adulta, va ingrasati pentru ca toate caloriile in exces se depun in celulele adipoase si le maresc in dimensiuni. Procesul este mult mai periculos in copilarie. La varsta mica, celulele grase nu doar se maresc in dimensiuni, dar se pot inmulti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Doar 3% dintre toti copiii care lupta cu kilogramele in plus au probleme endocrine. Si atunci, de ce atat de multi micuti sunt prea mari?
O parte dintre acesti copii suporta consecintele unei greseli care se practica la scara larga. Recompensa cu ceva dulce. Are consecinte psihologice pentru toata viata adulta.
Adina Dumitrescu, psiholog: "Folosim recompensa cand sunt mici pentru ca au reusit sa termine un joc le dam o bomboana. El va dori tot timpul la serviciu sa primesca o prima pentru ca a facut ceva deosebit sau va avea stima scazuta de sine cand va face ceva care lui i se pare gresit."
Dar consecintele se vad si pe cantar. O fapta buna nu e recomandat sa fie urmata de o recompensa care implica mancarea. Psihologii spun ca cel mai bine este sa subliniati parteneriatul copil-parinte. Ai terminat jocul? Esti la fel de bun ca si mine! Ai stat cuminte? Hai sa stam amandoi cuminti pentru ca amandoi suntem cei mai tari!
A doua mare greseala in educatia alimentara este sa oferiti copilului portii suficiente pentru un adult. Copilul are dimensiuni mici, deci si stomacul lui este micut. Respectati-l! Mancarea in cantitatile necesare unui adult are un singur deznodamant - obezitatea. Vorbim despre cea mai frecventa boala cronica a copilariei.
Din pacate, vindecarea nu vizeaza doar copilul.
Doctor Serban Damian, nutritionist: "El nu este izolat intr-o eprubeta, nu poti sa-l duci intr-o alta casa si sa ii schimbi cu totul alimentatia, trebuie sa se schimbe toti in jur ca sa ii dai si lui sanse. Copiii imita si astfel invata."
Acumularea kilogramelor e cea mai periculoasa in prima parte a vietii. Ne imaginam celulele grase numite, medical, adipocite. Se formeaza pana la 2 ani si, ulterior, in timpul adolescentei.
Celulele grase au capacitatea de a se umple cu grasime, practic, nelimitat. Dar la varsta mica, aceste rezervoare nu doar se alimenteaza, ci se pot inmulti.
Doctor Serban Damian, nutritionist: "Si, de aceea, capacitatea lui de a stoca grasime la o varsta mai mare, la vasta adulta, este crescuta."
In plus, modificarile metabolice care apar la copilul obez se resimt si la varsta adulta. Tesutul gras este un organ viu, nu inert. Produce substante care impiedica insulina sa introduca glucoza in organism, adica sa isi faca treaba. Este cea mai usoara cale ca viitorul adult sa sufere de diabet.
Un copil cu probleme de greutate va primi un regim simplu, pe care insa trebuie sa il urmeze macar cu un membru al familiei, in calitate de partener.
In primul rand, mic dejun trebuie sa fie generos si sa contina oua sau produse lactate sau carne, impreuna cu o salata de legume. Un meniu alternativ il reprezinta o salata de fructe, cu seminte si miere.
Profesor doctor Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Micul dejun trebuie sa reprezinte 35% din ce mananca. Sa pot sa traiesc, eu trebuie sa am energie, cand mi-o iau? Dimineata!"
In rest, portiile se reduc. Incepeti prin a reduce din portia obisnuita a copilului la pranz si seara cate o lingura. Dupa o saptamana, reduceti doua linguri si tot asa. Iar intre mese, la 10 si la ora 16, e permis doar un fruct.
Orice copil are nevoie de cel putin 2 ore de activitate intensa zilnic. Joaca este cea mai potrivita forma de miscare si cea care face ca hormonul produs de pancreas, insulina, sa isi faca treaba eficient.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, obezitate, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore, doctore?,
Dată publicare:
08-01-2015 07:36