Medicii avertizeaza asupra prajirii alimentelor care contin amidon. Ce substante cu potential cancerigen rezulta
Alimentele care contin amidon se transforma in veritabile bombe pentru organism atunci cand sunt prajite. Vorbim despre feluri precum cartofii pai, cascavalul pane sau snitelul.
Glucoza din toate acestea, combinata cu grasimea, determina o reactie chimica din care rezulta acrilamida, o substanta cu potential cancerigen ridicat. Acrilamida a fost descoperita abia in 2002. De atunci, datele care ii demonstreaza nocivitatea si potentialul cancerigen au fost relevate de nenumarate studii.
Sa facem un calcul. In stomac, alimentele stau aproximativ doua ore. In intestinul subtire alte doua ore, iar in colon nu mai putin de 20. Aceasta daca aveti scaun zilnic. Daca nu, toate substantele cu potential toxic din hrana raman si mai mult in organism. Tot ce filtreaza intestinul subtire ajunge in ficat. Acest organ este supus la maximum toxinelor din hrana.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sa vedem ce se intampla in timpul prajitului. ”Aducem un aport suplimentar de grasime care duce la cresterea colesterolului, a trigliceridelor si de aici la boli cardovasculare si cerebrovaculare”, explica medicul primar endocrinolog Antonela Burlacu.
Cel mai periculos este sa combinati, in ulei incins, carnea cu glucidele. Ganditi-va la pesmetul din paneuri. La fel de riscant este sa alegeti cartofii prajiti. ”Apare acea carbonizare sau in fine rumenire. Spre exemplu amidonul din cartoful prajit sau paneul, pesmetul prajit duce la aclilamida, e o substanta cancerigena. Mancam repetat, ne creste riscul e cancer de colon, de san, de stomac, de prostata”, mai spune Antonela Burlacu. 80% dintre cei care sufera de cancer de colon s-au supraalimentat in mod frecvent.
In privinta cartofilor prajiti, stim ca un amidon din cartof, denumit asparagina, impreuna cu glucoza si grasimea, genereaza acrilamida. La paneuri, grasimile din carne puse in tigaia cu ulei se carbonizeaza si descarca hidrocarburi policiclice aromate, alte substante cu potential cancerigen.
Iar daca folositi acelasi ulei de mai multe ori si acesta sufera un proces de oxidare, de rancezire. ”Acesti peroxizi sunt extrem de toxici, risc cancerigen, risc toxic pe sistemul nervos central si pe vase”, avertizeaza medicul endocrinolog.
Reduceti efectele nocive ale prajelilor daca folositi uleiuri care se descompun la temperaturi foarte mari. Uleiul de masline rafinat, ulei de palmenier nehidrogenat sau ulei de cocos rafinat. Toate, in defavoarea uleiului de porumb, de floarea soarelui sau de rapita. In realitate, doar consumand rar astfel de preparate minimizati efectele prajirii.
Tineti cont si de silueta. Doua linguri de ulei intr-o tigaie inseamna 300 de kilocalorii adaugate alimentelor. ”Ca sa consumi aceste 300 de kilocalorii trebuie sa mergi pe jos 5 kilometri. Supraalimentarea, aici vreau sa ajung, este un alt factor direct legat cu cancerul colorectal”, a afirmat medicul chirurg Ion Daniel.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, calorii, cartofi prajiti, acrilamida, amidon,
Dată publicare:
12-02-2015 08:17