Ciupercile sunt eficiente in dietelele pentru slabit si scad riscul de cancer la san. Efectele lor asupra organismului
Ciupercile nu contin amidon si nici colesterol, dar sunt bogate in elemente pretioase, precum enzimele. Acestea sunt folosite de organism pentru a descompune amidonul din alimente.
Ciupercile ar trebui consumate de persoanele cu exces ponderal sau predispuse la diabet. Calitatile ciupercilor nu se distrug prin coacere, intr-un timp scurt.
In orice dieta corecta, bogata in antioxidanti, trebuie sa consumati saptamanal cat mai multe portii de crucifere. Optati pentru salata cruda de varza, de gulie, de conopida, de broccoli. La fel de bune sunt supele. O reteta fara foc cu broccoli presupune sa puneti intr-un mixer aceasta leguma, cu suc de portocale, coriandru si putin ghimbir.
"Daca nu va place gustul de broccoli, asezonati cu niste cubulete de mar care ii vor da un gust dulce si niste patrunjel sau marar, dupa gust", recomanda Andra Dudea, raw chef. In acesta dieta bogata in antioxidanti, mai aveti nevoie de doua portii de fructe autohtone.
"Romanii pot sa-si asigure portia minima de fructe cu un mar si o para, pe care putem sa le avem proaspete aproape toata perioada anului", a declarat doctorul nutritionist Serban Damian.
Mai exista un aliment-minune pe care trebuie sa-l consumati regulat. Este vorba despre ciuperci. Indiferent de tipul lor, trebuie sa faca parte dintr-o dieta rationala.
"Sunt studii care arata ca anumite substante, cum ar fi agaratina au un anumit nivel de toxicitate. Este bine sa le preparam termic inainte de a le consuma", a declarat doctorul nutritionist Catrinel Macovei.
Prepararea corecta inseamna sa le tineti la aburi 1-2 minute sau, pe gratar, acelasi timp. Aduc doar 20 de kilocalorii la 100 de grame. Cruciferele, fructele si ciupercile contin substante cu efecte dovedite in preventia cancerului. Ciupercile, spre exemplu, inhiba aromataza.
Dr. Catrinel Macovei: "Este o enzima care e implicata in metabolismul estrogenului si, fiind inhibata de substantele din ciuperci, scade riscul de cancerului de san."
Ciupercile nu contin amidon si nici colesterol si pot fi de asemenea folosite intr-o cura de slabire corecta. Sunt recomandate si daca va descoperiti cresteri periculoase ale glicemiei. Este vorba de faza premergatoare a diabetului cand se inregistreaza glicemii cu valori intre 100 si 126.