Si vegetarienii pot dezvolta cancer de colon. De ce este esentiala colonoscopia o data la opt ani

Dată publicare: 16-10-2014 15:01
Dată actualizare: 19-10-2014 06:55


Sunteti perfect sanatatos si nu aveti vreun disconfort abdominal. Totusi, si intr-o asemenea stare este indicat sa va faceti o colonoscopie.

Aceasta deoarece principalul simptom al cancerului de colon este ca nu da simptome.

La nivel mondial, 15% dintre toate cancerele sunt cele colorectale. In Romania, in ultimii 20 de ani, s-a dublat incidenta.

"Doar 5% maximum 10% ar avea un determinism genetic, restul majoratatea apar sub influenta factorilor de mediu", a declarat conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg.

"In materie de cancer de colon nu prea mai sunt foarte multe reguli, am operat cancer de colon la varste foarte fragede, am operat cancer de colon la vegetarieni", a spus sincron dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica.

"Cele mai recente studii, unanim acceptate international, au spulberat informatiile de pana acum. Se credea, spre exemplu, ca fibrele provenite din cereale, legume, fructe protejeaza. Nu e deloc asa, din contra, pot sa produca cancer de colon. Fibrele vegetale sunt degradate de catre bacterii, in urma degradarii rezulta acizi grasi cu lant surt, care sunt cunoscuti cancerigeni, in urma degradarii rezulta alcooli cu potential toxic pentru celule din mucoasa intestinala, locul unde e generat cancerul", a mai spus dr. Gabriel Mitulescu

Asadar, vegetalele sunt esentiale doar in procesul de digestie. Preventia inseamna in primul rand depistarea unor tumori benigne, denumite polipi, care apar frecvent in colon. 98% dintre afectiunile maligne apar pe acesti polipi. Se pot inlatura in timpul unei colonoscopii. Singura metoda care poate descoperi leziuni canceroase mici, perfect curabile.

O colonoscopie de control se poate face la orice varsta. Daca nu aveti leziuni, o veti repeta abia peste 8 ani.