Mecanismele prin care ne reglam emotiile. Cum putem sa controlam ce simtim fara sa apelem la recompense alimentare
Ma simt rau. Ce-as manca o ciocolata. In acest moment, incercati sa compensati o emotie cu un dulce. Totusi, altele sunt mecanismele prin care reglati ceea ce simtiti.
Nu ma simt bine, ma duc sa-mi iau o prajitura, sa-mi revin. Aveti dreptate cand ganditi asa: alimentele cu glucide stimuleaza zona recompensei din creier. Totusi, altele sunt mecanismele prin care pot fi reglate emotiile.
"Privind lucrurile in complexitatea lor, ajungem sa mancam nu doar de nevoie, mancam si de frica, de grija si de plictiseala, asociind o anumita stare si nevoia unei recompense, unei placeri", a explicat conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg.
Daca tocmai v-ati gasit placerea in frigider, cu putin timp inainte, in creier a fost activata zona recompensei. Odata activata, cel mai usor sa este sa visati la o prajitura si chiar sa v-o furnizati.
Insa nu va reglati astfel emotiile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dezvoltati-va abilitatile prin care va puteti controla intensitatea a ceea ce simtiti. "Primul si cel important pas este sa imi dau seama ca traiesc o emotie. De foare multe ori nu suntem atenti la modul in care ne simtim", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Ca sa va demonstram ca nu va dati importanta, va propunem un experiment. Ganditi-va la ceea ce ati simtit in ora trecuta. Exista studii care demonstraza ca 99% dintre noi nu-si amintesc aceste detalii. Al doilea pas este sa puneti un nume emotiei care v-a facut sa va aruncati in prima prajitura. "Am o stare de agitatie. OK, dar cum ma simt, ma simt nelinistit, ma simt entuziasmat, pentru ca agitatie interna este in ambele situatii, deci sa pun un nume acelei emotii", recomanda psihologul.
Al treilea pas este sa nu va judecati pentru ce simtiti: "In momentul in care ne judecam pentru emotii si imi spun ce prost sunt, n-ar trebui sa ma simt asa, sunt un fraier, nu fac autoreglare emotionala, eu pun gaz pe foc in realitate".
Al patrulea lucru este sa va intrebati ce v-ar trebui ca sa va simtiti mai bine in acel moment? In realitate, v-ar prinde bine sa vorbiti cu un prieten sau sa va plimbati putin?
Acesti pasi simpli, dar exersati zilnic, va ajuta sa obtineti un confort emotional. Si sa reusiti sa va reglati intensitatea emotiilor. Tocmai ati exclus cel putin 500 de kilocalorii inutile, care doar aparent va calmau.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, emotii, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
20-12-2014 10:18