Mitul din spatele untului, un aliment valoros care poate fi consumat zilnic. De ce sunt bune grasimile din el
Nu ingrasa si nu descarca acizi biliari, desi este o grasime. Vorbim astazi despre unt, un aliment valoros pe care il puteti consuma zilnic.
Contine inclusiv grasimi pe care le ragasesti in uleiurile presate la rece. Aflam acum ce il deosebeste de alte grasimi animale.
Mancati. In acest moment, colecistul descarca bila, adica un lichid care participa activ la digestie. Vorbim despre un proces normal, care are loc zilnic in interiorul organismului dumneavostra. Inaintea unei ecografii abdominale, insa, vi se cere o pauza alimentara de 4-6 ore. Tocmai pentru ca specialistul ca poata vizualiza colecistul. Daca aceasta investigatie se efectueaza dimineata, nu consumati nici macar o cafea.
"Cafeaua are acelasi efect asupra colecistului, il decarca. Activitatea colecistului e foarte intensa dupa o cafea", spune medicul Irina Ignatescu.
E greu de crezut, dar o grasime animala nu descarca bila. Vorbim despre unt. Pentru digerarea acestui aliment, nu faceti un efort major.
"Multe mame fac greseala ca la copii mai mari sa dea lapte degresat, nu numai ca trebuie lapte integral, dar trebuie chiar si unt. Grasimile din unt au vitaminele liposolubile A si D, care se gasesc impreuna si care ajuta la fixarea calciului", spune nutritionistul Mihaela Bilic.
Zece grame de unt pentru un copil sunt necesare zilnic. Un adult sanatos poata sa consume pana la 20 de grame zilnic.
Daca faceti sport, acest aliment e pretabil si in curele de slabire. Contine acizi linoleici conjugati, care contribuie la redistribuirea grasimii abdominale. Astfel, obtineti o silueta armonioasa. Contrar a ceea ce se crede, untul intervine direct in protectia cardio-vasculara, desi contine grasimi saturate.
Incurajeaza cresterea colesterolului bun, cea mai importanta fractiune a profilului lipidic din sange si cel care va protejeaza impotriva bolilor coronariene.
De fapt, grasimea pe care o contine untul este importanta pentru fiecare celula din organism.
"Avem fosfolipidele, grasimea care intra in constitutia fiecarei celule, avem nevoide de grasimi", mai spune Bilic.
Si in privinta grasimilor, fie ca vin din produse lactate, din peste, carne sau uleiuri, conteaza diversitatea. "Daca nu mancam un cubulet de unt, putem sa mancam o lingura de ulei, insa e bina sa alternam sursele de grasime tocmai ca sa primim, prin intemediul lor, tot ce are nevoie organismul", a incheiat Mihaela Bilic.
Studii recente trec untul pe lista alimentelor obligatorii in preventia cancerului de san, de piele si de colon.