Mama spune "Da", iar tatal spune "Nu", o situatie banala din care copilul are de suferit. Recomandarile psihologilor
''Nu fa asa!', spune unul dintre parinti. ''Nu-i nicio problema!", da replica celalalt. E o situatie banala, aparent, ce are loc in orice familie. Totusi, mesajele diametral opuse venite de la mama si tata pot bulversa iremediabil copilul.
Mama spune "da", iar tatal "nu" daca cel mic vrea prajitura sau o ciocolata, sa zicem. O situatie aparent banala, in care copilul va fi atras, instinctiv, de parintele permisiv. Tot pentru cel mic insa, mediul familial devine imprevizibil. Mai tarziu, aceasta stare poate duce la insecuritatea emotionala a viitorului adult.
"Cu cat mediul este mai schimbator, cu atat copilul se va simti in mai mare insecuritate si ori nu va explora deloc, va fi retras, anxios, fie va explora prea mult si va incerca orice, adica il scapam din mana", explica psihologul Bogdana Bursuc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Aceasta explicatie trebuie sa vina din parte parintelui si din partea tatei si din parte mamei. Nu putem, eu sa ii spun da si tu ii spui nu, ii spune amandoi nu intr-o situatie care pune viata copilului in pericol", spune psihologul Nicoleta Burlacu.
Regulile, spun psihologii, sunt utile pentru stabilitatea psihica a copilului.
"E foarte important ca prima opinie sa fie valabila si apoi noi ca adulti separat negociem nu in fata copilului si stabilim modalitatea de decizie in viitor", spune psihologul Bogdana Bursuc.
In timpul adolescentei, copilul isi internalizeaza regulile din prima copilarie. Isi construieste personalitatea pe baza acestora, mai precis. Mai grave decat opiniile diametral opuse ale parintilor sunt luptele de putere. In conflictele de familie, ambii parteneri vor sa arate cine are dreptate.
"Vrem cumva sa dovedim ca noi avem dreptate si luam copilul in lupta noastra de putere in sensul ca ii cerem sa spuna ce are dreptate si daca copilul e compliant la o anumita opinie", spune psihologul.
Pentru sanatatea sa psihica, copilul trebuie lasat in afara acestor lupte de putere. Daca totusi exista, recomandarea psihologilor e sa le desfasurati cu usile inchise, nu in camp deschis, de fata cu cei mici.