Greseala pe care multe proaspete mamici o fac. Ce se intampla daca se intorc la serviciu prea repede dupa ce au nascut
Proaspetele mamici se intorc prea devreme la serviciu, avertizeaza psihologii clinicieni. Iar psihiatrii vin si cu o explicatie solida. Pana la sase ani, mama este imaginea atasamentului pentru orice copilas.
Dupa aceasta varsta, tatal devine modelul de putere, iar copiii se indreapta instinctiv spre el. Respectate de ambii parinti, aceste etape pun bazele sanatatii psihice a viitorului adult.
In ultimii zece ani, spun psihologii, mamicile din Romania au dezvoltat obiceiul de a se intoarce prea repede la munca dupa ce au nascut. Unele nu-si permit - financiar vorbind - sa stea acasa. Exista insa si o alta situatie, la fel de des intalnita.
Nicoleta Burlacu, psiholog: "Ma intorc la serviciu pentru ca nu stiu ce sa fac cu copilul meu. Decat sa stea o mama acasa si sa nu-i dezvolte toata partea de imaginatie, mai bine se intoarce la serviciu si gaseste o persoana care poate sa faca acest lucru. Stiu ca este dur, dar este realitatea."
De la nastere si pana cand copilul face un an si jumatate sa ii dezvoltati creativitatea inseamna sa va coborati la nivelul lui. Sa ii cantati, sa ii cititi, sa ii povestiti, sa ii conturati personaje care smulg zambete. Dupa primele 18 luni de viata, exercitiile vor curge altfel. Cu ajutorul intrebarilor. Luati un obiect cu care cel mic e obisnuit.
Nicoleta Burlacu, psiholog: "Ce crezi ca am putea sa facem cu acest obiect? Sa ii lasam timp copilului si noi sa avem rabdare sa asteptam un raspuns de la copil."
Astfel de provocari sunt asteptate de copil de la mama. Pana la 6 ani, atasamentul este la cote ridicate. Teoria spune ca, in aceasta perioada, orice copilas despartit de cea care i-a dat viata devine anxios si nesigur. Si cauta sa revina in preajma ei, cu orice mijloace.
Daca mama nu este prezenta, pastreaza o anumita distanta sau se arata posesiva. Copilului ii dispare teama de despartire.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Copilul e intr-o mare deruta pana cand isi regaseste mama, care e un spatiu securizant. Mama e distanta, putin absenta sau absenta, nu are acesta teama de despartire, dar copilul nu o ia pe o directie foarte OK."
O constructie psihica normala a copilului are la temelie si aceasta frica, asadar. Pe la 6 ani, lucrurile se schimba. Privirile celor mici se indreapta spre tata.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Tatal e modelul de putere si atunci copii se indreapta catre acest exemplu, dar e primordial ca in primii ani relatia cu mama sa fie una reusita."
Rolurile parintilor capata aceeasi pondere. Psihologii si psihiatrii recomanda sa nu ignorati aceste praguri de evolutie a psihicului. In cazul mamelor, incercati sa fiti cat mai mult alaturi de cei mici, macar pana la sase ani. Iar in ceea ce-i priveste pe tati: inceputul scolii, care marcheaza un alt prag esential, e semn ca trebuie sa fiti si mai implicati in vietile copiilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, parinti, mama, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
03-09-2015 09:08