Cum arata o masa corecta si completa pentru un copil. Motivul pentru care dieta vegetariana NU este recomandata sub 18 ani
"Sa cresti mare!" - aud des cei mici. De la nastere si pana in jurul varstei de 18 ani, copiii iau in inaltime datorita hormonilor de crestere, sustinuti de proteinele complete din hrana.
Pledam din nou pentru portii mici, dar care sa contina obligatoriu carne, oua ori branzeturi. Si va spunem de ce medicii interzic, pana la 18 ani, dietele vegetariene.
Hormonul de crestere este secretat intr-o mica glanda din interiorul cutiei craniene. Acesta actioneaza mai departe, in ficat, unde produce un alt hormon - IGF 1 - care actioneaza in periferie. In fiecare celula, adica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Aceasta productie este conditionata de un aport normal de proteina, adica pe de o parta daca avem un aport normal de hormone de crestere, dar un copil nu mananca corect proteine sau mananca in exces gasimi sau dulciuri."
Pana la 18 ani, graficul de crestere arata cum functioneaza glandele endocrine. De aceea, e bine sa masurati copiii mici din 6 in 6 luni. Si sa pastrati datele.
Hormonii de crestere sunt doar zidarii. Caramizile le reprezinta proteinele complete din hrana. Luate din carne, oua sau branzeturi. Sigur, spun vegetarienii, si legumele si fructele contin proteine.
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Dar ca sa asigure o crestere sanatoasa si echilibrata unui copil prin alimentatia vegetariana ar trebui sa ii umplem masa, la aceeasi masa, cu toate sursele de proteine vegetale, ceea ce practic e o imposibilitate fizica."
Mai exact, la aceesi masa ar trebui sa se regaseasca ciuperci, fasole, mazare, linte, fructe oleaginoase, cartofi si toate cerealele integrale existente in natura. Asta pentru a suplini o friptura de 100 de grame ori un ou.
Alina Stoica, terapeut nutritiv: "Sunt intrebata cand putem incepe educatia nutritionala la copii: cu prima lingurita. Un copil nu poate sa ceara anumite alimente daca n-a intrat in contact cu ele.
Inceputul diversificarii la sugari se face cu legume si carne. Impreuna, acestea sunt vitale. Si utile, in combinatii corecte, mai ales pana la varsta de 18 ani. De aceea, e impotriva procesului natural de crestere ca cei mici sa primeasca doar fructe, legume si cereale.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, sanatate, hrana, alimentatie, vegetarieni, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
04-09-2015 09:53