De ce este bine sa nu sarim peste micul-dejun. Specialistii explica problemele care deriva din lipsa mesei de dimineata
Va e foame dimineata? Atunci mancati zdravan pentru ca in aceasta perioada a zilei toata hrana se transforma in energie.
Daca va apuca foamea abia dupa ora 11, timp in care ati consumat doar o cafea, e cazul sa va faceti probleme. Aflam imediat ce anume genereaza acest tip de comportament alimentar.
"Daca se poate sa te scoli dimineata infometat, daca se poate, e foarte bine, pentru ca atunci mananci temeinic, sanatos", spune doctorul Anca Sima.
Foamea la prima ora a diminetii este cea mai buna dovada ca functionati corect. Se induce printr-o masa slaba caloric seara. Asa se respecta procesele normale din cursul noptii.
Ficatul isi exercita functia de detoxifiere intre 1 si 3 dimineata. Incepand cu ora 1 noaptea, lucreaza la maximum colonul. Intre 4 si 5 dimineata se activeaza sistemul cardio-vascular.
Dimineata, pancreasul are productie maxima de insulina. Incepeti sa va pregatiti pentru o zi lunga. E momentul sa mancati consistent.
"Si daca nu ti-e foame dimineata si bei 2 cafele si fumezi 2 tigari, n-ai rezolvat mare lucru", mai spune Sima.
Foamea de dimineata se educa, daca nu apare. In doua saptamani in care va impuneti sa mancati la prima ora. Cel mai bun mic dejun contine paste din grau dur integral sau o alta cereala integrala. Aduc amidon rezistent, care nu se tranforma rapid in glucoza. Ceea ce inseamna ca va dau energie si sunt prietenoase cu...pancreasul.
Lipsa primei mese duce la o cascada de reactii si, in final, la boala. "La un moment dat din zi o sa-ti fie foarte foame si atunci nu te mai ajuta. Nici un fel de pacaleala si atunci vei manca, mananci mai mult decat trebuie si atunci probleme cu greutatea", spune nutritionistul Serban Damian.
O sa va aruncati asupra dulciurilor sau o sa cautati grasimi ori sare. De ce? E simplu! Suntem programati genetic sa preferam aceste gusturi.
Dulciurile si grasimile insa se transforma in cresteri ale colesterolului rau - LDL colesterol - in sange. Nu-l mai echilibreaza protectia natuala, colesterolul bun - HDL colesterol.
"Momentul in care se insista cu o dieta crescuta in lipide, cu glicemii crescute care dau in diabet , imediat acest HDL scade, variatia lui este foarte mica. Comparativ cu marile variatii ale LDL, care poat varia foarte bine intre 70 si 150-200 de mg, chiar fara sa fie tragic. HDL poate varia cu 10 unitati si deja iti da semnalul ca e grav", spune Anca Sima.
Daca HDL colesterolul a scazut de la 40 de mg la 30 de mg - comparati-va buletinele de analize - situatia se traduce prin pericol. Poate fi vorba de boala cardio-vasculara, de un accident vascular cerebral sau diabet.
Mincare dimineata, asadar, si miscare. Activitatea fizica face ca LDL colesterolul sa fie distrus de catre organism. In acelasi timp, creste protectia naturala, HDL colesterolul.