Colonoscopia, analiza simpla care descopera din timp leziunile colonului. De ce trebuie introdusa in setul uzual de analize
Nu doare, pentru ca se face dupa sedare, nu dureaza mult si nu este inclusa in niciun program de screening. Vorbim despre colonoscopie, investigatia care poate detecta din timp leziuni la nivelul colonului. Partea buna e ca acestea sunt perfect curabile.
La fiecare doua luni, toate celulele corpului, cu exceptia celor din creier, se reinoiesc. Iar celulele-fiica nou aparute trebuie sa fie perfect identice cu celulele-mama. Ganditi-va, deci, in intervalul respectiv, s-a schimbat ceva in modalitatea de functionare a organismului? Erati obisnuiti, spre exemplu, sa aveti scaun zilnic. Se intampla acelasi lucru? Erati obisnuiti sa vi se faca foame de trei ori pe zi. A ramas asa? Aceasta inseamna atentia pentru propria persoana
"Nu exista in tara noastra si in societate nostra nu se intrevede o situatie in care oamenii sa fie supusi unei invertiatii in masa. Fiecare sa puna la punct o strategie", a spus dr. conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In strategia privitoare la propriul corp e recomandat sa intre si investigatii precum colonoscopia. Din doua motive. Colonul este cel mai agresat organ al tubului digestiv de catre toxicele alimentare. Apoi, in jurul virstei de 50 de ani, o persoana din patru are deja polipi. Este vorba de tumori benigne, dar care trebuie extirpate.
"Pentru ca exista cel putin 60-65% dintre polipi care urmeaza o secventa previzibila polip-cancer, adica polip-polip-polip si apoi cancer", a dezvaluit prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie.
Extirparea se petrece in timpul colonoscopiei, sub anestezie. Interventia nu va scoate din activitate.
Cazuri de cancer in familie, o alimentatie prea bogata in grasimi, masa corporala mare - toate erau considerate factori de risc pentru acest tip de malignitate. La ora actuala, expertii din toata lumea s-au intors de unde au plecat. Boala poate aparea si fara asemenea influente. Singura preventie este investigatia care detelecteaza leziuni maligne in stadiu incipent, perfect curabile.
Mai imporant decat acesta este descoperirea polipilor inainte de a se transforma in cancere.
"Unui pacient caruria i s-au gasit polipi, i s-au extirpat polipii, cam la doi ani ar fi bine sa faca o noua reinspectie", a spus prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie.
Daca medicul descopera leziuni canceroase minore... nu e un motiv de disperare. Cancerul de colon incipent are o rata de vindecare de 90%.
"In stadiul initial o astfel tumora are o crestere foarte lenta, ea nu se intampla in saptamani sau in luni", a spus dr. conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg.
In cazul cancerelor se masoara rata de dublare, adica timpul in care o leziune isi extinde dimensiunea. Daca vorbim de o leziune de 1 mm, la dublare va avea 2 mm. Abia cand tumora are un centimetru ii va lua sase luni sa ajunga la doi centimetri.
Colonoscopia de control descopera leziuni milimetrice.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, sanatate, colonoscopie, csid, polipi, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
17-04-2015 08:52