Caria - cea mai frecventa afectiune la nivel mondial, potrivit OMS. Rutina simpla care ne fereste de problemele dentare

17-04-2015 14:18


Cea mai frecventa afectiune la nivel mondial este caria dentara. Iar calea cea mai buna de preventie a acesteia - produsele performante pentru igiena orala.

Printre acestea se numara si pastele de dinti a caror formula pe baza de fluor are o actiune extrem de puternica impotriva cariei dentare.

In prima parte a vietii, hrana diversa este fundamentul danturii sanatoase. Din hrana extrageti, cu propriile resurse, fluor ionic. Acesta alimenteaza, prin circulatia sanguina, fiecare dinte. Dupa formarea elementelor dentare, in aceeasi masura aveti nevoie de fluor din diverse produse de ingrijire. Ca sa ii descriem importanta in timpul periajului dentar, ii lasam pe medicii dentisti sa va explice procesul prin care apare caria dentara, cea mai frecventa afectiune, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Pelicula care se dezvolta pe dinte se colonizeaza cu microbi si la acest nivel apar conditiile prin care smaltul este atacat acid si facem carii", a spus prof. dr. Constantin Varlan, medic primar dentist.

La cel mult zece ore de la ingestia alimentelor, aceasta pelicula e deja formata. Periajul este cel care o distruge.

Dar alaturi de periuta si pasta de dinti, devine obligatorie o alta masura profilactica - ata dentara. Aceasta indeparteaza resturile alimentare chiar la punctele de contact dintre dinti, unde apar cel mai frecvent carii.

"Ele, daca nu sunt indepartate, creeaza un mediu acid, slabesc smaltul si determina aparita cariei", a spus dr. Florin Lazarescu, Societatea Europeana de Cosmetica Dentara.

Pe de alta parte, pasta de dinti are nevoie de fluor in compozitie. Acest element intareste dintele impotriva atacului acid.
De-a lungul timpului, s-au facut multiple incercari de a combina fluorul intr-o structura cat mai puternica. La ora actuala, florura de staniu este considerata structura in care fluorul are cea mai buna biodisponibilitate.

"Aceasta formula care se numeste florura de staniu beneficiaza, pe langa avantejele fluorului, de prezenta staniului, care favorizeaza al doilea efect al fluorului de a impiedica actiunea cariogena", a spus prof. dr. Constantin Varlan, medic primar dentist.

Este cea mai performanta formula impotriva cariei dentare.