Alimentul-minune care iti regleaza nivelul de colesterol. Ce este puiul de balta si de ce ni-l recomanda medicii in diete
In varianta mai eleganta gasita in meniurile restaurantelor se numesc pui de balta. Va plac sau nu, e o chestiune ce tine de gustul fiecaruia. Noi pledam insa pentru proteine de calitate inalta, fara cholesterol. Iar acestea sunt un exemplu numai bun.
Va spunem povestea unuia dintre cele mai complicate procese - drumul colesterolului din farfurie si pana in momentul in care ajunge sa ne influenteze existenta. Cel mai bine e sa detineti controlul in aceasta privinta. Pentru asta, trebuie sa stiti sa luati decizii intelepte.
Paul Nicolau vrea sa reinvie traditia broscarilor. Pana in 1989 Delta Dunarii era cel mai mare exportator din Europa de pui de balta. Pe romaneste, broaste. Industria a murit dupa 1990. Acum incep actiunile de resuscitare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne ducem la Delta Dunarii sa invatam de la broscarii de alta data si facem pe aici, pe langa Bucuresti, langa Giurgiu. De ce sa mancam pui de balta? Franta e cel mai mare consumator si bucataria lor e una faimoasa la nivel mondial. De ce sa nu o facem si noi?", se intreaba Paul Nicolau.
Gustul broastelor oscileaza intre pui si peste si e o chestiune de… gust. Calitatea se invarte in jurul unei informatii nutritionale - 0,3 grame de grasime la 100 de grame de pui de balta. Iar aceasta inseamna proteina animala valoroasa. Fara grasimi asociate, fara colesterol.
Facem povestea colesterolului si va invitam in interiorul ficatului. Acest organ-industrie fabrica propria cantitate de colesterol, independent de ceea ce mancati. Cantitatea e setata genetic.
Vine insa a doua cantitate de colesterol, din hrana, respectiv din produse de origine animala. Pe aceasta, tot ficatul o proceseaza.
Productia proprie de colesterol, daca ar fi prea mare, se poate echilibra prin medicamente numite statine. Cantitatea mare de colesterol ingerata se corecteaza doar prin regim. Ne certifica doctor Anca Sima, care coordoneaza cel mai avansat laborator de lipidologie din Romania.
"Vin la mine pacienti si le zic sa tina regim, sa nu mai fumeze, sa nu mai bea si ei zic: 'Nu! Da-mi o pastila sa mananc, sa beau, sa fumez'. Ei, pastila asta nu s-a inventat inca", a spus dr. Anca Sima, de la Instutul de Biologie si Patologie Celulara.
Ne aflam in situatia in care, dintr-o data, productia proprie de colesterol a ficatului creste peste limitele considerate sigure. Sau, prin repetare, exagerati cu grasimile din hrana. Se modifica in sange colesterolul circulant cu potential rau - LDL si VLDL colesterol.
"Cresterea colesterolului atrage dupa sine cresterea trigliceridelor, dar aceasta crestere genereaza aparitia stresului oxidativ. In circulatia libera apar radicali liberi, care oxideaza inclusiv particulele de colesterol, situatie periculoasa. Vorbim despre o bomba nucleara in interiorul propriului dumneavoastra organism", a explicat dr. Anca Sima.
Colesteroul LDL marit atrage dupa sine si cresteri ale tricliceridelor, fenomen asociat cu diabetul. Dar, fara aceste grasimi, in cantitate normala insa, nu exista viata.
"Stim foarte bine, uleiul pluteste in apa, la fel si grasimile, colesteroul si trigliceridele, doua componente fundamentale din circulatie, le folosim pentru producerea de energie", a spus dr. Loredan Niculescu, cercetator.
Traiti datorita unor procese in lant. Puteti sa interveniti in aceste procese, chiar daca nu mai sunt perfecte. Dietele sarace in colesterol trebuie incepute la cea mai mica modificare a grasimilor din sange. Situatia nu doare si nici nu se simte ciudate, dar se vede pe buletinul de analize. E reversibila! Prin propria decizie!
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, colesterol, diete, broaste, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
17-04-2015 12:36