Romanii au aruncat peste 16 kg de mancare de persoana in decembrie. 15% dintre produse au ajuns la gunoi sigilate

Ultimul update: Sambata 07 Ianuarie 2017 07:11
Data publicarii: Miercuri 04 Ianuarie 2017 18:39
Categorie: Social

 Romanii nu au invatat inca lectia cumpatarii. Din dorinta de a avea mesele incarcate cei mai multi dintre noi nu au estimat corect cosul de cumparaturi, iar acum sunt pline tomberoanele de sarmale, fripturi si cozonaci.

 Statistic, in decembrie risipa de alimente este de trei ori mai mare decat intr-o luna obisnuita, asta in timp ce foarte multi oameni rabda de foame.

Doar in luna decembrie, romanii au aruncat in medie peste 16 kilograme de alimente de persoana. In proportie de 24% vorbim de mancare gatita, 22% fructe, 21% legume, 20% produse de panificatie, 11% produse lactate, iar 15% dintre produse nici macar nu au fost scoase din ambalaj.

Laura Pascu, Centrul european al consumatorilor: "Cam 40% din bugetul unei familii se duce pe mancare. Cumpara multa mancare, de multe ori nu incape in frigider. Ocupam locul 9 in Europa la capitolul aruncat alimente. Exista o prejudecata ca trebuie sa fie multa mancare pe masa."

Gelu Duminica, sociolog: ''Noi am fost invatati ca in decembrie sa avem lucruri prin care sa compensam toate lipsurile de pe parcursul anului. Vine de pe vremea comunismului. Avem cel mai mare supraconsum din Europa sau unul dintre cele mai mari si totul e datorat culturii."

Anual un roman arunca peste 125 de kilograme de mancare, iar Romania strange anual peste 6000 de tone de alimente aruncate. De acestea insa nu se bucura oamenii strazii.

Sincron Gelu Duminica, sociolog: "Romanul nu are o cultura a datului catre oamenii strazii, ci mai degraba spre biserica- e o diferenta. Oamenii strazii nu o duc mai bine acum pentru ca romanul nu da, ci arunca la gunoi. "

Bucatarii in schimb ne sfatuiesc sa nu aruncam toata mancarea ramasa ci sa invatam sa o refolosim.

Neculae Constantin, bucatar: "Putem sa folosim pestele ramas, preparate afumate. Sunca munchi file, eu va propun quesadilla. Cascaval legume si am cumparat doua foi, putem folosi si piept de curcan pui peste. Mi-a ramas ceapa, puteti pune rosii, dovlecel, eu am pus ce am avut de prisos."

 

Cei mai multi dintre noi mananca la senzatia de pofta, nu de foame. Regulile simple ale nutritiei, obligatorii din copilarie
Cei mai multi dintre noi mananca la senzatia de pofta, nu de foame. Regulile simple ale nutritiei, obligatorii din copilarie
VIDEO PROTVPLUS.RO
prahovean
Un prahovean îl invită pe Papa Francisc în România. Problema pe care o are cu autoritățile
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
cursă moși
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei