Romanii au aruncat peste 16 kg de mancare de persoana in decembrie. 15% dintre produse au ajuns la gunoi sigilate
Romanii nu au invatat inca lectia cumpatarii. Din dorinta de a avea mesele incarcate cei mai multi dintre noi nu au estimat corect cosul de cumparaturi, iar acum sunt pline tomberoanele de sarmale, fripturi si cozonaci.
Statistic, in decembrie risipa de alimente este de trei ori mai mare decat intr-o luna obisnuita, asta in timp ce foarte multi oameni rabda de foame.
Doar in luna decembrie, romanii au aruncat in medie peste 16 kilograme de alimente de persoana. In proportie de 24% vorbim de mancare gatita, 22% fructe, 21% legume, 20% produse de panificatie, 11% produse lactate, iar 15% dintre produse nici macar nu au fost scoase din ambalaj.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Laura Pascu, Centrul european al consumatorilor: "Cam 40% din bugetul unei familii se duce pe mancare. Cumpara multa mancare, de multe ori nu incape in frigider. Ocupam locul 9 in Europa la capitolul aruncat alimente. Exista o prejudecata ca trebuie sa fie multa mancare pe masa."
Gelu Duminica, sociolog: ''Noi am fost invatati ca in decembrie sa avem lucruri prin care sa compensam toate lipsurile de pe parcursul anului. Vine de pe vremea comunismului. Avem cel mai mare supraconsum din Europa sau unul dintre cele mai mari si totul e datorat culturii."
Anual un roman arunca peste 125 de kilograme de mancare, iar Romania strange anual peste 6000 de tone de alimente aruncate. De acestea insa nu se bucura oamenii strazii.
Sincron Gelu Duminica, sociolog: "Romanul nu are o cultura a datului catre oamenii strazii, ci mai degraba spre biserica- e o diferenta. Oamenii strazii nu o duc mai bine acum pentru ca romanul nu da, ci arunca la gunoi. "
Bucatarii in schimb ne sfatuiesc sa nu aruncam toata mancarea ramasa ci sa invatam sa o refolosim.
Neculae Constantin, bucatar: "Putem sa folosim pestele ramas, preparate afumate. Sunca munchi file, eu va propun quesadilla. Cascaval legume si am cumparat doua foi, putem folosi si piept de curcan pui peste. Mi-a ramas ceapa, puteti pune rosii, dovlecel, eu am pus ce am avut de prisos."