Romanii au aruncat peste 16 kg de mancare de persoana in decembrie. 15% dintre produse au ajuns la gunoi sigilate

Ultimul update: Sambata 07 Ianuarie 2017 07:11
Data publicarii: Miercuri 04 Ianuarie 2017 18:39
Categorie: Social

 Romanii nu au invatat inca lectia cumpatarii. Din dorinta de a avea mesele incarcate cei mai multi dintre noi nu au estimat corect cosul de cumparaturi, iar acum sunt pline tomberoanele de sarmale, fripturi si cozonaci.

 Statistic, in decembrie risipa de alimente este de trei ori mai mare decat intr-o luna obisnuita, asta in timp ce foarte multi oameni rabda de foame.

Doar in luna decembrie, romanii au aruncat in medie peste 16 kilograme de alimente de persoana. In proportie de 24% vorbim de mancare gatita, 22% fructe, 21% legume, 20% produse de panificatie, 11% produse lactate, iar 15% dintre produse nici macar nu au fost scoase din ambalaj.

Laura Pascu, Centrul european al consumatorilor: "Cam 40% din bugetul unei familii se duce pe mancare. Cumpara multa mancare, de multe ori nu incape in frigider. Ocupam locul 9 in Europa la capitolul aruncat alimente. Exista o prejudecata ca trebuie sa fie multa mancare pe masa."

Gelu Duminica, sociolog: ''Noi am fost invatati ca in decembrie sa avem lucruri prin care sa compensam toate lipsurile de pe parcursul anului. Vine de pe vremea comunismului. Avem cel mai mare supraconsum din Europa sau unul dintre cele mai mari si totul e datorat culturii."

Anual un roman arunca peste 125 de kilograme de mancare, iar Romania strange anual peste 6000 de tone de alimente aruncate. De acestea insa nu se bucura oamenii strazii.

Sincron Gelu Duminica, sociolog: "Romanul nu are o cultura a datului catre oamenii strazii, ci mai degraba spre biserica- e o diferenta. Oamenii strazii nu o duc mai bine acum pentru ca romanul nu da, ci arunca la gunoi. "

Bucatarii in schimb ne sfatuiesc sa nu aruncam toata mancarea ramasa ci sa invatam sa o refolosim.

Neculae Constantin, bucatar: "Putem sa folosim pestele ramas, preparate afumate. Sunca munchi file, eu va propun quesadilla. Cascaval legume si am cumparat doua foi, putem folosi si piept de curcan pui peste. Mi-a ramas ceapa, puteti pune rosii, dovlecel, eu am pus ce am avut de prisos."

 

Cei mai multi dintre noi mananca la senzatia de pofta, nu de foame. Regulile simple ale nutritiei, obligatorii din copilarie
Cei mai multi dintre noi mananca la senzatia de pofta, nu de foame. Regulile simple ale nutritiei, obligatorii din copilarie
VIDEO PROTVPLUS.RO
catedrala
Mozaic, marmură și foiță de aur, în Catedrala Mântuirii Neamului. Cât au costat lucrările până acum
Legea asistaților social, în vigoare. Răspunsul unei femei la întrebarea: ”Știți cum e la muncă?”
Românii au făcut copii în toată lumea în ultimii 10 ani, în timp ce populația țării e tot mai îmbătrânită
Birourile de tip boutique, noul trend în rândul companiilor. Preţul chiriilor
Asistaţii social îşi pot pune familiile la muncă, pentru a nu pierde banii de la stat
Half Is Free revine la Cluj, pe 27 octombrie, într-o nouă locație – Cluj Hub
locuinte romani, renovare, ghid de confort
Cele mai întâlnite probleme din casele românilor. Ce recomandă specialiștii
Românilor nu le pasă dacă fumează în zone interzise. Reacția unei femei, prinsă cu țigara în parc
O profesoară din București a fost înregistrată jignind elevii: ”Naţie de mahalagii, de prost crescuţi”
Gestul fermierului care a izbucnit în plâns pentru că nu avea cu cine să strângă merele din livadă
Doi escroci din Slovacia au înșelat un cuplu de pensionari cu 16.000 de lei
Papanaşi cu brânză dulce. Elena Lasconi are cea mai bună rețetă