Ce nu stiati despre codurile de pe oua si gainile stresate. "Parca am fi groapa de gunoi a Uniunii Europene"
Ne apropiem cu pasi repezi de cea mai mare sarbatoare crestina. Iar pe mesele tuturor se vor regasi, medical vorbind, proteinele- etalon din natura: ouale.
Totusi, cum alegem ouale, mai ales ca regasim acele coduri inscriptionate pe ele? Cum este cu stresul gainilor si hrana acestora? E mai bun oul de tara sau cel stantat bio sau eco? Incercam astazi sa raspundem la cateva dintre intrebarile consumatorilor. Asa ca am mers direct la sursa, la una dintre cele mai mari ferme din Romania.
30 000 de puicute traiesc in aceasta hala, in mediu perfect controlat. Au si nutritionist personal. La 13 saptamini de viata, se muta in ferme, unde vor fi exploatate pentru oua.
“Le exploatam pina la virsta de 80 -90 de saptamani. Apoi sunt vindute in viu la populatie sau abatorizate”, explica Alexandra Oprescu, medic veterinar.
In ultimii ani, am asistat la discutii lungi pe tema codurilor inscriptionate pe oua. Acestea indica mediul in care au fost crescute gainile. Si, teoretic, nivelul de stres la care sunt supuse . Care s-ar reflecta in calitatea nutritonala. Sa gandim insa... biologic. Gainile interactioneaza cu mediul o perioda scurta de timp. Conteaza mai mult hrana.
Ne explica medicul veterinar Aurora Alexandru, care studiaza procesul de mai bine de 30 de ani. “Codul 0 sunt produse ecologice, maninca furaje produse din cereale ecologice care nu au fost si stropite cu pesticide, organo-fosforice. Codul 1 la sol cu iesire in aer liber, codul 2, la sol numai in hala, codul 3 la baterii. Iar codul 1,2 si 3 maninca acelasi furaj”.
Asadar, nutritional, categoriile de oua 1, 2 si 3... sunt acelasi lucru. Pe piata exista si coduri cu versiuni destinate copiilor. Acestea au plus faptul ca mananca furaje in care nu fost introduse cereale modificate genetic.
Veterinarii spun ca ouale de tara vin deseori de la gaini care nu mananca ecologic, pentru ca in alimentatia lor intra cereale tratate cu pesticide.
Intram intr-o ferma de la care pleaca oua de categoria 1. Produse de gaini crescute la sol, cu acces la aer liber. Mergem si la baterie. Custile au o inclinatie de 8%, astel incit oul cade direct pe banda. Iar dejectiile se duc in alte compartimente. Un detaliu important pentru examinarea micro-biologica.
Indiferent de mediul de creestere, ouale sunt trecute prin utraviolete pentru sterilizare. Apoi ambalate. Nu se spala in prealabil. In fiecare saptamina, din acest ferme sunt recoltate probe de pe suprafata lor, dar si din hrana si apa gainilor. Ouale scoase la vinzare nu trebuie sa aiba urme de antibiotice. Asa suna directivele europene.
Ne aflam intr-o hala unde se ambaleaza un milion de oua zilnic. Romania produce mult la acest capitol. Cu toate acestea, gasim versiuni si versiuni importate la supermarket. Mai ieftine. Specialistii spun ca acestea fie sunt subventionate, fie sunt vechi. “Ca si cum am fi groapa de gunoi a Uniunii Europene. Noi le facem analize , pe ei nu-i controleaza nimeni”.
Un ou produs astazi este inscriptionat... tot azi si ambalat. Are termen de valabilitate 28 de zile.
86 de miligrame de colesterol aduce un ou de dimensiune medie. Putin peste 60% din doza zilnica recomandata.
Este o diferenta intre ouale albe si cele colorate: valoarea nutritionala. Oul alb are mai multi acizi grasi decit cel brun. Asadar ouale albe au o cantitate mai mare de grasime. Ceea ce nu este neaparat rau. Cum sa le mancam pentru a beneficia de toate elementele nutritive? Proteina perfecta din ou, albusul, poate fi absorbita doar daca e perfect coagulata. In schimb, spune nutritionistul Mihaela Bilic, galbenusul e bine sa fie moale.
Pe de alta parte, galbenusul moale nu se consuma cu piine sau cu alt fainos - spre exemplu mamaliga. Nutrientii nu pot fi absorbiti. Asadar ou... cu ceva verde alaturi.
In cazul copiilor mici, regula e simpla. Carnea , ouale si brinzeturile contin toti cei opt amino-acizi esentiali, indispensabili vietii. Pentru un organism tanar nu se recomanda dublarea lor. De exemplu, NU in aceeasi farfurie carne cu brinza sau brinza cu oua, de exemplu. Ori, cea mai toxica varianta - carne cu brinza si cu ou.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, oua, ecologic, alimentatie, clase, bio, furaje, crescatorie,
Dată publicare:
14-04-2016 17:16