Are atata maiestrie incat reuseste sa potcoveasca si ouale. Cine este artistul care pastreaza vie aceasta traditie
Un artist maghiar "potcoveste" in fiecare an sute de oua. Totul in incercarea de a duce mai departe traditia acestui vechi mestesug din rasaritul Europei.
Are si un mic muzeu cu cele mai reusite creatii ale sale, intr-un satuc aflat la vreo 80 de kilometri de Budapesta.
Legenda spune ca primul ou potcovit a fost nascocit de un fierar de la tara, care a vrut sa-si arate astfel maiestria. Traditia specifica acestei parti din Europa este cunoscuta in toata lumea, dar sunt din ce in ce mai putini cei care vor, si pot, sa o duca mai departe. Gyula Laszlo este unul dintre cei mai iscusiti "potcovari" de oua.
Gyula Laszlo, artist potcovar de oua: "Nu trebuie sa stii, trebuie sa simti cum sa aplici potcoavele in miniatura. Coaja oului este fragila si se poate sparge in orice moment".
Gyula a parasit Budapesta in urma cu aproximativ 15 ani. S-a stabilit la Markaz, un satuc unde are atelierul de potcovit oua si un mic muzeu.
Gyula Laszlo, artist potcovar de oua: "Gata, l-am terminat. Acesta este produsul meu standard, daca pot sa-l numesc asa, oul cu doua potcoave diametral opuse".
Sute de oua potcoveste mesterul in fiecare an. Pastreaza cateva pentru colectia sa, dar mai si daruieste. Insa pe cele mai multe le duce la targuri de artizanat, iar clientii nu intarzie sa apara.
Gyula Laszlo, artist potcovar de oua: "Iata si creatia mea favorita. Un ou special, de la o pasare emu. De obicei ouale de emu sunt inchise la culoare, in nuante de verde sau albastru. Acesta este neobisnuit de limpede".
Tocmai pentru ca este atat de special, artistul a lucrat mult si cu rabdare si a reusit sa-i aplice 54 de mici ornamente metalice.