Ce apare mai intai, insomnia sau depresia? 20% dinte adulti ajung, pe parcursul vietii, sa aiba stari depresive
Insomniile sunt cele determina, la un moment dat, depresie si anxietate. Pe de alta parte, aceste afectiuni psihice au drept simptome starea de nesomn sau somnul incomplet. Daca nu puteti dormi, doi specialisti determina cauza.
Cum traducem? Foarte simplu. Daca nu puteti sa dormiti nopti intregi e bine sa va programati atat la un neurolog, cat si la psihiatru.
Inainte de miezul noptii incepe un ritm circadian care e scris in codul genetic al oricarei persoane. Nu poate fi schimbat. Lipsa somnului mai mult de doua saptamani afecteaza in primul rand sistemul imunitar. Fenomenul are legatura atat cu infectii mai dese, dar si cu bolile cardio-vasculare, diabetul si afectiunile neurologice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Se ajunge la boli psihosomatice. Ce inseamna? La inceput sunt dezechilibre, sunt disfunctii. Sindromul de colon iritabil poate fi frecvent dat de lipsa de somn."
Pe de alta parte, se considera insomnie si daca adormiti greu. La doua, trei, patru dimineata. Starea are efect direct asupra emotiilor.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Ce insemna asta? Scade controlul asupra emotiilor si nu stii ce se intampla si mai ales memoria. Necontrolandu-ti emotiile nu te mai apreciezi corect si nici ce se intampla in jurul tau si apar dinfunctii - esti depresiv, esti anxios, devii nemultumit."
Mai mult, despresia, dar si anxietatea au drept simptom insomnia. Cele doua afectiuni nu trec de la sine. Starile depresive sau frica exagerata nu au nevoie de confesiuni in fata prietenilor, care invariabil va vor incuraja: "treci peste, o sa fie mai bine!" Indemnurile accentueaza si mai mult starea de culpabilitate a celui afectat de boala. Fenomenul atinge peste 20% dintre adulti, pe parcusul vietii.
Dr. Eduard Motoescu, medic specialist psihiatru: "Mai ales in formele severe de depresie, acolo trebuie medicatie in doza corespunzatoare si la momentul oportun. Ar fi usor hazardat sa trimitem un pacient cu depresie severa la psiholog in speranta ca lucrurile se vor rezolva."
Modificarile biochimice sunt readuse la normal cu substante active. Concluzia este ca lipsa somnului pe o perioada indelungata impune atat o evaluare neurologica cat si una psihiatrica.
Sursa: Pro TV
Etichete: somn, Psihologie, depresie, psihiatru, csid, insomnie, neurolog,
Dată publicare:
08-10-2016 13:04