Sfaturi pentru viitori parinti. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il invete un copil, pana la varsta de 6 ani
A inceput un nou an scolar, iar copiii nostri sunt gata sa absoarba informatii. Toate materiile din programa - romana, matematica, limbile straine, istoria - se asaza insa pe o achizitie...primara. Atasamentul fata de parinti.
Cei mici trebuie sa stie cum e sa aiba in permanenta alaturi doua persoane disponibile, capabile de protectie si, mai ales, fara teama de a-si exprima afectiunea.
Abia pe fundamentul dobandit de pe urma relatiei se construiesc performante scoalare. "Ai luat nota mica, pentru ca nu ai invatat!" - se transforma, conform acestui detaliu al psihicului uman, in "Ai luat nota mica pentu ca nu am fost suficient DISPONIBIL pentru tine!".
Kimi e in grupa mare. De la cinci luni de viata intrauterina si pana la sase ani a invatat asa-numitul atasament primar. Sigur, nu stie asta. Copiii mici nu isi amintesc ce fac: memoria lor faptica...nu functioneaza. In schimb, memoria implicita retine...senzatiile.
Ori de cate ori plecati mai mult timp de acasa, spre exemplu, fiti convinsi ca cel mic va retine senzatia. Si... si-o va aminti ulterior. Tot intre 0 si 6 ani, copilul va invata despre incredere.
Plange? Nu-i spuneti sa se opreasca. Aratati-i ca sunteti alaturi de el. Rade? La fel, participati activ.
"Lasa ca-i mic si nu-si aminteste!'' - e doar o credinta nerealista. Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze contrariul cu ajutorul aparatelor de imagistica ultraperformante. Asa ca, atunci cand sunteti alaturi de copil, lucrati in permanenta...la dezvoltarea lui.
Pe acest atasament primar, construit intre 0 si 6 ani, copilul va invata, ulterior, romana, matematica, fizica, chimie, limbi straine, o meserie...
Priviti si in aceasta perspectiva performantele scolare. Si, daca sunt slabe, mai mult decit meditatiile interminabile sunt zimbetele care dau siguranta: Sunt alaturi de tine! Ai incredere in mine! Am incredere in tine!