De ce nu este bine sa puneti miere in ceaiul fierbinte. Ce spun specialistii despre aceasta combinatie
Facem astazi un cocktail surprinzator, in anticiparea sezonului rece. Asa-numitele bacterii de fermentatie lactica, pe care legasim in lactatele fermentate, sunt din abundenta si in... stup.
De aceea, mierea, pastura, laptisorul de matca, polenul si iaurtul merg... minunat impreuna.
Imunitatea primeste un sprijin important, iar sistemul digestiv beneficiaza de protectie mijlocita de unii dintre cei mai usor de absorbit nutrienti. Alimentele inalt biodisponibile reprezinta acea categorie existenta pe pamant...inainte de aparitia noastra, ca specie.
Dr. ing. Eliza Cauia specialist apicultura: "Alimente usor asimilabile, practic, orice organism la orice vista poate beneficia de acest substante. Sunt compatibile cu biological nostru."
Diferenta intre ele si alimentele superprocesate, inventate odata cu boom-ul industriei alimentare, este uriasa. Avem aici mezelurile, sosurile, mixurile de panificatie, dar si putin inspiratul obicei de a adauga zahar in orice...
Astazi, insa, vorbim despre categoria alimentelor inalt bio-disponibile. Combinatia intre proteina vegetala din polen si bacteriile din iaurt...reprezinta un ajutor imens pentru ficat. Mai ales in sezonul rece.
Si mai valoroasa decat polenul este pastura, deja impregnata cu enzimele albinelor. O puteti consuma zilnic pentru preventie activa impotriva racelilor.
Laptisorul de matca e consumat doar de albinele aflate in crestere, detaliu ce il face nemaipomenit pentru copii. La fel, un sistem imunitar in formare. Totodata, pentru cei mari si pentru acelasi sistem imunitar, pretatabil este si veninul. Daca nu sunteti alergici.
Hormonul cortizol este un anti-inflamator natural. Se descarca in circulatie in cazul unei infectii, spre exemplu.
Nu uitam insa nici de mierea clasica. Un sprijin excelent pentru organism, mai ales ca ofera posibilitatea excluderii zaharului din alimentatie. Si aici, insa, exista cateva secrete.
Mierea nu trebuie pusa in ceai fierbinte. De fapt, in orice aliment cu temperatura mai mare de 45 de grade Celsius. Va descarca asa-numitul HMF, un compus toxic.
In laborator, concentratia de toxic e usor de determinat. Tocmai de aceea, testele nu indica doar incalzirea exagerata, ci releva si daca mierea a fost contrafacuta cu glucoza industriala.
Ori daca e mai veche de cativa ani si, implicit, nerecomandata consumului.