Magda Palimariu la CSID. Care este cea mai buna metoda de relaxare si ce se intampla cu corpul nostru daca nu dormim

06-10-2016 17:30

Omenirea a inventat zeci de metode de relaxare. Mai presus de toate, insa, e una singura. Se desfasoara in trei etape. Si se numeste, simplu: somn.

Prea des auzim infomatii despre hrana de calitate si importanta miscarii. Si...mult prea rar in ecuatia unei vieti santoase ne este descris somnul, desi se afla pe aceeasi trepta de importanta ca apa.

Iar prietenii Magdei Palimariu stiu asta. Asa se face ca, de ziua ei, primeste cel putin un tablou. Usor de inteles de ce locuinta...aduce a galerie de arta.

Magda crede in ferestrele de respiro. Acele momente din zi...cand participam la o activitate placuta si relaxanta.

Pictura, sport, plimbari sau somnul de frumusete. Toate, recomandate de medic. Sunt modalitati excelente de a eficientiza activitatea cerebrala.

Neurologii spun insa ca indiferent de mijloacele de relaxare din timpul zilei, incluzand aici si...dormitul, nimic nu se compara cu cele sase etape ale unui somn de noapte...complet.

Dupa ce adormiti, veti trece prin etape de 90 de minute de somn adinc. In acest interval, eliberati hormoni care refac daunele biologice produse in timpul zilei. Fara aceasta faza, NU putem trai.

Urmeaza alte faze, in care globii oculari se misca ultra-rapid. Procesati amintirile si gandurile din timpul zilei. Apar visele … intense.

O persoana care doarme de la noua seara pana la cinci dimineata - 8 ore in total - va beneficia de un somn bun pentru refacerea celulelor. In schimb, cei care dorm de la trei dimineata, pana la ora 11 - tot 8 ore- vor visa mai mult.

Informatia spune, asadar, ca intarzierea somnului duce la ratarea unor procese de refacere biologica.

Adormiti dupa 12 noaptea, dimineata va aparea obosela, chiar daca prindeti 7-8 ore bune de dormit. In practica neurologica, ACEASTA stare defineste insomnia, nu neaparat lipsa somnului.