Cat de sanatoasa e de fapt carnea de porc. "Se spun foarte multe lucruri lipsite de o baza stiintifica"
Pentru romani, Craciunul nu este Craciun fara preparatele traditionale din carne de porc. Traim aceasta perioada sub palaria excesului, din pacate.
Si spunem asta pentru acest aliment are atuurile necesare pentru a fi considerat nutrient de calitate. Depinde de alegerea fiecaruia. De exemplu, muschiuletul de porc are doar 4% grasime. Care grasime...oricum contine acizi grasi mono-nesaturati similari cu cei din uleiul de masline. O alta realitate zice ca enzimele biliare, ambalate in medicamente ce favorizeaza o digestie usoara, contin substante active de la acelasi animal. Si atunci unde este problema pentru care, ani de zile, am pus la colt un preparat delicios?
Pe Dragos Dumitrescu il bintuie anii de dinainte de 1989. Isi aminteste, printre altele, de un Craciun facut alaturi de capota masinii. Si de masa luata din… ziar. Ne aflam pe stada Mantuleasa. Aici puteti servi o cimpeneasca adapentruata pentru sarbatoare, dar plasata strategic ca pe vremuri.
Dragos Dumitrescu: “Chestia asta mi-a venit tot din amintiri din copilarie, cind mergeam cu prietenii si puneai masa pe un ziar, inainte de 89 ce mincai nu era prea mult, dar nu mureai de foame.” In "cimpeneasca" pe care o vinde in restaurant are, in acesta perioada, toate specialitatile din porc.
Indiferent ca e pe farfurie, in hirtie de ziar, intr-un ceaun sau... in vitrina, cautam sa punem carnea de porc acolo unde ii este locul. Pe lista celor mai bune alimente.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: “Foarte multe studii au dovedit ca, dimpotriva, consumul de carne e benefic si nu e legat absolut deloc cu cu un risc mai mare de accident cardio-vascular si cancer. Cu atat mai mult ar trebui sa consumam, conform traditiei, carne de Sarbatori, pentru ca acum avem prilej de a minca o carne prospata, neprocesata de niciun fel. In Romania inca se mai cresc porcii ecologic, aceasta carne e chiar benefica pentru sanatate.”
Dr.. Marlena Pascu, medic primar diabet si nutritie: “Se spun foarte multe lucruri lipsite de o baza stiintifica. Baza stiintifica spun ca, mincat rational, nimic din ce e putin nu strica”
100 de grame de carne de porc inseamna 200 de kilocalorii. 14 grame obligatoriu sunt grasime. Pe care doar la pui si la alte zburatoare o putem elimina. In cazul carnii de porc, grasimea sta brodata intre fibrele musculare. Nu se poate extrage. Din cele 14 grame de grasimi, 5 sunt saturate, 3 poli-nesaturate, iar 6 grasimi mono-nesaturate. Adica identice cu cele din uleiul de masline procesat la rece.
Sincron dr Gabriel Mitulescu: “Contrar a ceea ce se credea conform multor studii de dat recente din 2002 , aceste grasiminu aduc deloc un procent mare de colesterol de tip rau. Grasime de porc are colesterol cu lant mare care nu e periculos si are mult HDL”.
Inapoi in laborator. Din o suta de grame de carne, 20 de mg sunt acizi grasi esentiati Omega 3, pro-inflamatori. In aceeasi cantitate, insa, avem 650 de mg de acizi grasi Omega 6, anti-inflamatori. Cu alte cuvinte, un raport perfect intre doi compusi chimici care inseamna viata. Usor de gasit si in peste. Proteinele perfecte din porc sunt baza sintezei de anticorpi.
Un singur lucru vor toti medicii. Linga bucata de carne de porc, optati pentru muraturi sau legume. Si nu paine, cartofi sau paste.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, carne, nutritie, masa, colesterol, sarbatori, hdl,
Dată publicare:
19-12-2015 11:55