Fermierii au dat startul ofertelor de Craciun la carnea de porc. Cat costa anul acesta un kilogram
Mai sunt 5 saptamani pana la Craciun si romanii se gandesc deja la masa de sarbatoare. Vanzatorii de porci au oferte tentante pentru cei hotarati: animale crescute cu hrana naturala, la preturi negociabile.
Porcul poate fi rezervat si ramane in curtea gospodarului pana in ziua sacrificarii.
Aurelian din Timis are anul acesta de vanzare opt porci de carne, iar doi sunt deja rezervati. Carnea de porc este mai ieftina acum decat in perioada Craciunului, iar cei care cumpara mai pot negocia.
Alegeri 2024
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
02:09
Rezultate alegeri prezidențiale în Timiş. Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu şi George Simion
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
"Ai mei sunt bio. Stii ce le dau sa manance? Porumb, triticale macinat, altceva nimic", spune crescatorul.
Pana cand vor fi taiati, porcii pot fi lasati in grija crescatorului.
Aurelian, crescator de porci: "Il pastram si pana in ianuarie, nu doar pana la Craciun, ca nu toata lumea il taie in decembrie. Pretul este egociabil, in functie de cati cumpara. Noi oferim ce vrea. Balot de paie, parlit, transat, restul se descurca omul acasa."
Clientii de la oras ii pot gasi pe crescatorii de animale pe internet. Site-urile de mica publicitate abunda in aceasta perioada de anunturi, la care proprietarii au adaugat si fotografii. De asemenea, ponturi sunt si pe Facebook.
O delicatesa pe masa de Craciun este carnea de porc din rasa Mangalita. Carol are o mica ferma de godaci de Mangalita. 8 dintre ei sunt la greutatea optima pentru taiere: intre 100 si 140 de kilograme.
Karoly Toth, proprietarul fermei: "Are o carne mai moale ca si carnea normala de porc, n-are atata colesterol. E mai scump cu 5 lei kilogramul fata de porcul obinsuit. "
Doru, in schimb, are porci de carne pentru clientii gurmanzi ori cu familie mare.
Doru, crescator de porci: "Asta poate sa aibe la 300 de kilograme. La pret te intelegi cu clientul, nu e pret fix."
Deocamdata, kilogramul de porc in viu, rasa romaneasca de carne, variaza intre 6 si 9 lei. Iar cel de mangalita ajunge pana la 14 lei. La Ignat, preturile vor creste cu cel putin 20 la suta.