OMS raspunde la intrebarea "E salamul la fel de periculos ca tigarile?". Ce trebuie sa stii despre carnea rosie si procesata
OMS a publicat pe site-ul oficial raspunsuri la cele mai frecvente intrebari din ultimele zile, dupa anuntul privind carnea rosie si carnea procesata si legatura lor cu cancerul colorectal.
Vita, porcul, oaia, calul si capra sunt sursele de carne rosie, precizeaza OMS, care vine si cu precizari in legatura cu ce inseamna "carnea procesata". In aceasta categorie intra orice carne ce a fost transformata prin sarare, conservare, fermentare, afumare sau alte procese prin care i se amplifica gustul sau se asigura conservarea. Hotdog-ul, sunca sau carnatii sunt printre exemplele date de OMS.
OMS mai precizeaza ca studiul prin care a fost evaluata carnea rosie si carnea procesata a pornit dupa un comitet international de evaluare a facut o propunere in acest sens in 2014. Recomandarea se baza pe studii epidemiologice ce aratau un risc crescut de cancer asociat cu consumul de carne rosie si carne procesata. Desi riscurile sunt mici, ele sunt importante pentru sanatatea generala, mai ales in contextul unui consum tot mai crescut in tari cu venituri mici si mijlocii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Metoda prin care este gatita carnea ar putea conta de asemenea. OMS spune ca gatirea carnii la temperaturi ridicate, cum ar fi punerea ei pe gratar, ar putea creste riscul cancerigen. OMS avertizeaza insa ca un consum de carne cruda vine cu alte riscuri, de infectii.
Ce inseamna "probabil cancerigena", grupa in care a fost inclusa carnea rosie? "Dovezi limitate privind asocierea pozitiva dintre carnea rosie si dezvoltarea de cancer colorectat, dar si dovezi puternice din punct de vedere mecanic". Prin dovezi limitate, OMS intelege legaturi intre consumul de carne rosie si cancer, dar nu poate exclude alti factori.
Carnea procesata, grupa 1, o categorie folosita atunci cand exista suficiente dovezi ca acest agent provoaca cancer. Mai simplu, exista dovezi clare: carnea procesata este cancerigena.
Tigarile si carnea procesata sunt la fel de periculoase? NU, este raspunsul OMS. Categoria 1 vorbeste despre legatura directa dintre agent si cancer, mai degraba decat despre factorul de risc. Astfel, e o legatura directa intre carnea procesata si cancerul colorectal, asa cum exista o legatura directa intre tigari si cancerul de plamani. Dar asta nu inseamna ca riscul este la fel de mare.
Legaturi cu alte tipuri de cancer au mai fost observate in cazul carnii rosii cu cancerul de prostata si pancreatic, iar in cazul carnii procesate cu cancerul de stomac. Dovezile nu sunt insa concludente.
OMS mai estimeaza, pe baza unui studiu academic, ca 34.000 de oameni mor din cauza consumului ridicat de carne procesata. Comparativ, 1 milion de morti sunt asociate anual cu consumul de tigari.
50 de grame de carne procesata consumate zilnic inseamna un risc cu 18% mai mare de a face cancer colorectal.
De unde provine riscul? Din hidrocarburi si compusi chimici care apar in timpul procesarii sau gatirii, unele dintre elemente fiind comune cu cele gasite in aerul poluat. Detaliile sunt inca neclare din acest punct de vedere.
OMS mai aminteste ca nu e totul negru atunci cand vine vorba de carne, aceasta avand si cunoscute beneficii, fara a intra insa in detalii. Asadar, raspunsul la intrebarea "Ar trebui sa nu mai mananc carne?" este unul la care nici OMS-ul nu poate raspunde cu DA sau NU.