Adevaratul pericol din carnea de porc si din mezeluri. Virusul care este mortal pentru gravide in 30% din cazuri
Utilizate corespunzator, apa si sapunul fac mai multe pentru a ne proteja organismul decat 100 de medici la un loc, spun specialistii.
Legumele si fructele trebuie spalate din abundenta sub jet de apa inainte de consum. Contactul cu pamantul inseamna automat risc de infectare cu virusurile hepatitice A si E. De asemenea, beti apa doar din locuri testate regulat.
“Hepatitele se mai pot transmite si prin carne insuficient preparata termic. Exista, din pacate contaminare de la carne de vanat sau de la produse de tip mezeluri afumate care nu sunt bine preparate termic”, explica dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.
Tot legat de hepatita E: in natura, porcii sunt cei predominant infectati cu virusul. Pana nu demult se credea ca nu dau boala cronica de ficat, insa acum s-a descoperit ca pot transmite hepatita. Virusul hepatic E are o perioada de incubatie intre 15 si 60 de zile. Momentul in care este cel mai contagios nu a fost determinat, insa se stie ca e prezent in materiile fecale cu o saptamana inaintea aparitiei simptomelor. Iar riscul de raspandire este urias.
Recomandarea generala, pentru orice persoana aparent sanatoasa este ca, daca folositi hirtia igienica cu mina dreapta sa atingeti robinetul la care va spalati cu mina stinga. In felul acesta se minimizeaza riscul de contaminare in spatii publice.
In cele noua luni de sarcina, gravidele trebuie sa se spele pe maini extrem de des. Sa nu consume carne insuficient preparata ori vegetale nespalate.
“Daca o femeie insarcinata face infectie cu virus Ea o forma fulminanta de hepatita, deci nu e o jucarie/”, explica prof. dr. Adrian Streinu Cercel. “Apa si sapunul sunt sfinte”. Hepatita E in sarcina este mortala in 30% din cazuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, hepatita, infectari, carne, legume, igiena,
Dată publicare:
07-11-2015 09:13