Cat de periculos poate sa fie un cucui. Motivul pentru care trebuie sa mergi la medic pentru cea mai banala lovitura la cap
Ati suferit un traumatism la nivelul cutiei craniene? Chiar daca nu v-ati pierdut cunostiinta, mergeti la medic.
Loviturile usoare la nivelul capului nu produc, de obicei, pierderi ale cunostintei. Totusi, recomandarea medicului va fi, invariabil, monitorizare pentru cel putin doua saptamani.
La varsta copilariei, cea mai mare frecventa a loviturilor se constata la nivelul cutiei craniene. Explicatia - simpla. Cutia craniana e grea in raport cu masa corporala a micutilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Majoritatea covirsitoare a acestor lovituri nu prezinta importanta. In termeni populari - cucuiul este o acumulare de sange intre craniu si piele. Se resoarbe in cateva zile.
Atentie mare trebuie sa aiba insa adultii, inclusiv la traumatisme considerate minore.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: “As recomanda oricarui pacient care s-a lovit la cap, indiferent daca a avut o criza de piedere a cunostiintei, sa vada un medic neurochirurg si medicul respectiv sa-l aiba in evidenta o saptamana – doua.”
In cazul adultilor, dupa o lovitura, se poate acumula sange in interiorul cutiei craniene, intre os si creier.
Acumularile de peste1 centimetru NU se pot resorbi si au nevoie de interventie chirurgicala. Cele de dimensiuni mai mici pot evolua prost in special pentru categoria de pacienti care sufera de boli ale vaselor de singe.
Prof dr Dragos Vinereanu, medic primar cardiolog: “Ateroscleroza este din pacate un process continuu care apare odata cu varsta.”
Vorbim de afectari ale vaselor prin care circula singe oxigenat de la inima spre tesuturi. In multe dintre bolile cardio-vasculare sunt prescrise doua clase de medicamente, numite anti-coagulante si anti-agregante.
Medicatia poate conduce la acumulari mari de sange in cutia craniana. Dupa cele mai mici lovituri.
A doua situatie periculoasa, dupa un traumatism minor, este o fereastra… in care nu aveti niciun simptom.
Dr Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: “Daca dupa un traumatism cranio- cerebral la cateva ora sau cateva zile, putem avea chiar cateva zile libere, survine durere violenta si varsatura. Bolnavul trebuie sa se adreseze de urgena la camera de garda.”
Acesta deoarece intre creier si cutia craniana pot fi revarsate cantitati mari de sange.
In sala de operatie, situatia se poate rezolva fara complicatii ulterioare.