Proiecte imobiliare in Muntii Bucegi. Teren de casa la 100 de metri de Sfinx, teren de fotbal in locul padurii
Parcul Natural Bucegi s-a transformat dintr-un taram, de basm intr-unul intravilan. In timp ce o echipa, de rangeri sub-dimensionata si fara autoritate se cazneste sa protejeze natura, investitorii imobiliari isi fap de cap cu terenuri valoroase.
Duminica la ''Romania, te iubesc'' mergem pe potecile muntulor nostri unde turismul cu rucsacul, si cu drag de natura a fost inlocuit cu asfalt si santiere rezidentiale.
Afacerea cu terenuri la marginea orasului Busteni a inceput din 2004, cu protagonist: Ion Dumitru, fost director Romsilva, devenit proprietar si vanzator. Dosarul abia in 2015 ajunge la DNA. In el sunt acuzati de abuz in serviciu si taieri ilegale de arbori si reprezentantii primariei Busteni.
Emanoil Savin, primarul din Busteni: “ Vedeti ce scrie aici? Teren fotbal. Si nu sunt arbori aici, pai daca era in parc, mai jucau aia fotbal acolo?”
O bucata din terenul cu pricina este inca acoperita de padure. Dar arborii sunt deja marcati pentru taiere. Ministerul Mediului spune ca nu va accepta “niciodata”, dar primarul Savin sustine ca la el, zona apare drept teren de constructie, nu ca padure, deci se poate defrisa.
Intreaga poveste a unei afaceri cusute cu ata alba, la “Romania, te iubesc!”. Si tot atunci va dezvaluim intregul plan de dezvoltare durabila in muntii Bucegi, unde se vad terenuri pe platoul de la Babele, la 100 de metri de Sfinx. Dezvoltatorii imobiliari sunt in mediul lor, iar Sfinxul poate sa-si faca bagajele. Asta i-a spus un dezvoltator directorului Parcului Natural Bucegi.
Iar langa Babele deja s-a construit – o vila cu 2 etaje, acum in paragina. Cine este proprietarul si de ce nu pateste nimic? Aflati duminica, cand analizam in teren impactul asfaltului si al constructiilor asupra naturii. Adevaratul scop al soselelor din munte pare sa fie accesul la terenuri.
Statul a cheltuit milioane de lei pe sosele care nu duc nicaieri, pe constructii de mantuiala si pregateste introducera in intravilan a 400 de hectare de munte. La “Romania, te iubesc!”, va prezentam planul de dezvoltare durabila in muntii Bucegi: un fel de comuniune cu natura, in spatele careia se ascund adesea afaceri murdare cu terenuri achizitionate pe nimic si tranzactionate la pret de Bucuresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: busteni, ancheta, bucegi, padure, primarie, Romsilva, defrisari, despadurire, dupa 20 de ani,
Dată publicare:
24-10-2015 18:13