Ce poate ascunde o banala durere de cap. Motivul pentru care trebuie sa mergeti la medic daca aveti migrene dimineata
Nu va jucati cu migrenele! O durere violenta de cap, in special, dimineata e motiv sa mergeti de urgenta la neurolog.
Cutia craniana este un spatiu limita. Asa se face ca orice eveniment petrecut la nivelul creierului, al vaselor sau al foitelor care il invelesc genereaza instantanetu simptome.
Oasele craniene sunt inextensibile, asemenea tuturor oaselor din organism. Singura comunicare dintre cutia craniana si exterior este locul prin care iese maduva spinarii. Acesta contine centrii respiratiei si ai circulatiei si este de importanta vitala. Orice marire de volum a creierului il determina sa incerce sa iasa spre maduva spinarii. Fenomenul produce durere violenta intr-un moment al zilei ne-corelat cu oboseala.
Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Este in special matinala, cand noi ne trezim din somn, este oarecum ciudat pentru ca omul e cel mai odihnit, apoi apare greata, si ea ciudata ."
Cel mai adesea, simptomul e dat de o hemoragie care nu s-a produs in interiorul creierului, ci in foitele care il invelesc. Acestea contin spatii, denumite cisterne, care permit acumulari uriase de sange. Procesul e dat, in majoritatea cazurilor, de ruperea unui anevrism. Vorbim despre formatiuni vasculare mari, anormale si mostenite.
Asa ca, daca ati avut in familie vreo ruda care a suferit un accident vascular mergeti, in deplina stare de santate, pentru o scanare cu computerul tomograf. Pe de alta parte, luati in calcul ca trecerea anilor face vasele de sange usor de rupt. Anevrismele vor ceda mai repede dupa pragul de 40 de ani.
Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Ai de unde sa stii ca o ai si sunt situatii - am avut un pacient s-a dus la sala a facut efort intens, i s-a rupt malformatia si a ramas cu probleme foarte mari. Daca ar fi stiut..."
Daca ajungeti de urgenta la neurochirurgie, situatia poate fi perfect rezolvata.
Corneliu Toader. medic primar neurochirurg: "Se pune un clip metalic din titan care exclude practic din circulatie acesta malformatie si reda controlul normal al vasului. Noi in aceasta chirurgie nu intram In creier, ci il ocolim."
Dupa trei saptamani, pacientul se poate intoarce la munca. Nu ramane cu deficiente neurlogice.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, analize, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
26-10-2015 09:00